Pokutu můžete dostat i za pití vody za jízdy, či jízdu bez trička

4. 8. 2017 – 12:19 | Auto-moto | Martin Slapnička | Diskuze:

Pokutu můžete dostat i za pití vody za jízdy, či jízdu bez trička
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Cestovat v autě a nesmět se přitom napít vody by v horkých dnech mohlo být obtížné, na Kypru je to však zakázané. V Německu zase můžete řídit automobil nazí, uvedl Ústřední automotoklub (ÚAMK).

Pokud se vydáme na cestu do zahraničí, mohou nás překvapit dopravní předpisy, které jsou opravdu netypické. Rozdíly jsou nejen u dopravních předpisů, ale také u výše pokut, maximální rychlosti nebo povinné výbavě. Při cestě Polskem je například povinné vozit v autě hasicí přístroj, v Turecku zase musíte mít výstražné trojúhelníky dva, jeden dáte před a druhý za automobil. V pobaltských zemích je zase potřeba zajistit auto zaparkované ve svahu kolíkem, je tedy nutné vozit zarážku stále sebou.

Řidiči, kteří nosí dioptrické brýle, musejí mít ve Španělsku v autě brýle náhradní pro případ, že by se druhé poškodily. V Mekce je potřeba si předem zjistit, zda po rychlostní silnici smíme jet, jelikož pro muslimy a lidi vyznávající jiná náboženství jsou silnice odlišné.

Pít alkohol za volantem je zakázané, na Kypru se však za volantem nesmíte napít ani vody. Pití během řízení se na Kypru považuje za dopravní přestupek a hrozí za to pokuta.

Řízení bez svrchního oděvu je v Černé Hoře i v Thajsku zakázané jak pro muže, tak pro ženy. Nazí naopak můžete řídit v Německu, ale zakázané je bez oblečení z auta vystoupit, to už se jedná o veřejné pobouření.

Po cestě Saúdskou Arábií můžeme narazit na velblouda, ten má však na silnici stejná práva jako vozidla. Vyhýbáme se mu tedy předjížděním na místě, kde není plná čára a se zapnutými směrovými světly.

V Americe žena může řídit auto pouze v plavkách, ale musí být k tomu vybavena, a to zbraní pro zajištění sebeobrany nebo je nutné, aby byla žena doprovázena dvěma policisty. V americké Alabamě zase nesmíte řídit se zavázanýma očima.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články