Poplatky za odpad výrazně stoupnou, až o 30 procent!

25. 2. 2020 – 11:00 | Naše peníze | red | Diskuze:

Poplatky za odpad výrazně stoupnou, až o 30 procent!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Zbytky jídla, plast, papír. Každý Čech vyprodukuje ročně přes půl tuny odpadu. A číslo se každoročně zvyšuje. Například pražské svozové společnosti v loňském roce odbavily více než 266 tisíc tun směsného komunálního odpadu.

Některé obyvatele Česka čeká zdražení odvozu komunálního odpadu až o třicet procent. Do kapsy si hlouběji sáhnou lidé například právě v Praze nebo v Olomouci.

Poplatky se dlouho v některých městech nezvyšovaly, teď ale letí nahoru. Například čtyřčlenná rodina nedaleko Olomouce zaplatí navíc oproti loňskému roku za dva dospělé, dítě nad patnáct let a žáka základní školy 370 korun.

"Doplatek se proti tomu původnímu zvyšuje asi o sto padesát šest korun, a město bude svoz směsného odpadu dotovat, protože rozdíl mezi těmi skutečnými náklady a tím poplatkem je 200 korun," říká mluvčí města Olomouc Radka Štědrá.

Zvýšení se nevyhne ani dalším městům. Jako například Hradci Králové nebo Liberci. Kaplice v Jihočeském kraji se sice zvyšování nedotkne, přesto drží prvenství - 850 korun za svoz odpadu za rok na obyvatele.

Jeden z nejvyšších poplatků vybírá i radnice ve Frýdlantu na Liberecku - a to téměř osm stovek na obyvatele za rok. "Všichni se mohou přihlásit do motivačního pytlového sběru. A za každý kilogram se odečítají peníze," hájí cenu starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Tamní obyvatelé ale mají šanci, jak nezaplatit za svoz odpadu vůbec nic, podle radnice stačí třídit.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články