Povinné ručení má zdražit. Kdo si připlatí nejvíc?

27. 8. 2017 – 16:31 | Auto-moto | red | Diskuze:

Povinné ručení má zdražit. Kdo si připlatí nejvíc?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Roky, kdy ceny povinného ručení stagnovaly nebo dokonce klesaly, jsou zřejmě pryč. Pojišťovny na něm totiž prodělávají a tak se chystají zdražovat. Nejvíce to pocítí ti, kteří už mají za sebou nehodu, nebo mladí řidiči. Informovala o tom MF Dnes.

O plánech pojišťoven zdražit povinné ručení informuje v sobotním vydání deník MF Dnes. Řidiči za něj budou muset zaplatit až o stovky korun navíc. Zdražení se ale nedotkne všech stejně. Ti, kteří jezdí bez nehody, by mohli i v příštích letech platit podobnou částku jako letos. Připlatí si ale mladí řidiči a šoféři, za které už pojišťovna musela škodu hradit.

"Nejvíce si připlatí klienti, kteří mají škody, naopak dobré řidiče zvýhodňujeme," řekla MF Dnes Renata Čapkové z České podnikatelské pojišťovny.

Psali jsme:

- K dopravní nehodě volejte policii, jinak pojišťovna nevyplatí všechno

- Tři časté výmluvy pojišťoven, pokud chcete uhradit škodu u auta

- Pátým nejčastějším viníkem dopraní nehody jsou díry na silnici

- První pojišťovna využívá Facebook pro stanovení výše povinného ručení

Vedle řidičů, kteří již měli nehodu, jsou pro pojišťovny rizikovou skupinou také mladí řidiči. Podle Milana Káni z pojišťovny Kooperativa hrozí řidičům do 24 let, že za povinné ručení zaplatí až o 10 % navíc.

Povinné ručení začalo být pro pojišťovny v poslední době ztrátové. Stále větší částky musí vyplácet za újmy na zdraví. S tím, jak se daří české ekonomice a stoupají platy, rostou také sazby autoservisů. Zdražení je tak zřejmě nevyhnutelné.

MF Dnes upozorňuje, že se také mění kritéria, podle kterých pojišťovny cenu povinného ručení vypočítávají. Stále menší roli má třeba objem motoru nebo bydliště řidiče, naopak důraz stále více kladou na počet ujetých kilometrů přičemž ten, kdo ročně najezdí méně kilometrů, má ručení levnější. A v budoucnu by pojišťovny při určování ceny povinného ručení rády posuzovaly i to, jak dotyčný řídí.

Zdroje:
MF DNES, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články