Pravidla pro neschopenky se za rok změní

27. 12. 2017 – 0:00 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Pravidla pro neschopenky se za rok změní
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Způsob vystavování neschopenek se už brzy změní. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pracuje na zavedení elektronické neschopenky. Fungovat by mohla začít od roku 2019.

Zatímco dnes musí pacient s lékařem kvůli neschopence složitě vypisovat několik formulářů a následně tápat, komu který list vlastně patří, už brzy by mohlo být všechno jednodušší. MPSV plánuje zavést tzv. e-neschopenku, která by shromažďovala všechny údaje online.

Lékaři budou mít tři možnosti, jak s neschopenkami pracovat. Buď použijí speciální lékařský software, nebo se budou moci připojit do Portálu České správy sociálního zabezpečení a neschopenku zadají touto cestou, třetím způsobem pak bude klasické vyplnění třídílného formuláře v papírové podobě a jeho zaslání příslušné správě sociálního zabezpečení. Tam budou údaje z papírové verze přepsány do elektronické podoby.

Psali jsme:

- Povinné ručení mnoha lidem od ledna 2018 zdražuje

- Změny od ledna: Vyšší nemocenská, ošetřovné a nově otcovská dovolená

Elektronická neschopenka práci lékařů výrazně usnadní. Zadají číslo pojištěnce do systému, který mu načte pacientovy osobní údaje, nabídne zaměstnavatele a lékař jen doplní potřebné údaje týkající se kontrolních návštěv, vycházek apod.

Po vyplnění formuláře vytiskne pro pacienta potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti a odešle vyplněné údaje do informačního systému nemocenských dávek. Odtud po ověření zadaných údajů odejde na elektronickou adresu zaměstnavatele informace o vzniku dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance.

"Lékaři kromě vyplňování elektronických formulářů budou moci též nahlížet do neschopenek svých pacientů, elektronicky potvrzovat trvání pracovní neschopnosti, žádat lékaře lékařské posudkové služby o schválení zákonem daných možností, například prodloužení podpůrčí doby, neomezených vycházek apod.," vysvětluje na svých stránkách MPSV.

Pro pacienta bude výhodou, že po ošetření u lékaře bude moci odejít domů a léčit se. Nebude muset pospíchat s příslušným dílem formuláře do práce, pouze svou nepřítomnost omluví. "I pacienti budou moci v případě zájmu nahlížet do svých neschopenek, případně sledovat přípravu výplaty nemocenských dávek," slibuje MPSV.

"Pro zaměstnavatele bude přínosem skutečnost, že v krátké době získá informaci o nové dočasné pracovní neschopnosti u svého zaměstnance pomocí zasílaných notifikací," dodává ministerstvo. Celý systém by měl být testován v závěru roku 2018 a spuštěn od roku 2019.

Zdroje:
MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články