Přehled: Kdo si "kupuje" politické strany svými dary?

14. 11. 2013 – 13:51 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přehled: Kdo si "kupuje" politické strany svými dary?
Když se podíváme na nejštědřejší sponzory politických stran, některé si mohou připadat jen jako chudí příbuzní. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Jedny dostávají od svých sponzorů desítky milionů, jiné jen desítky tisíc. Podívejte se na přehled nejvýznamnějších sponzorů politických stran v posledních letech.

Když se podíváme na nejštědřejší sponzory politických stran, některé si mohou připadat jen jako chudí příbuzní. Například komunisté dostali od firem nejvyšší sponzorský dar v roce 2010 300 tisíc korun, naproti tomu sociální demokraté dostali od společnosti Cíl téměř 155 milionů.

Je však nutné podotknout, že stoprocentním vlastníkem společnosti Cíl je právě ČSSD. A ve vedení představenstva v minulých letech zasedl i současný prezident Miloš Zeman či expremiér Vladimír Špidla.

Dalším dobře finančně zásobeným politickým uskupením je hnutí ANO. Ale v jejich případě to není žádné tajemství a většinu peněz do partaje "sype" Andrej Babiš. Jako fyzická osoba do pokladny hnutí dal za dva roky 30,5 milionu korun, další desítky milionů straně poukázaly jeho společnosti, které patří pod holding Agrofert. 

Pokud se podíváme na hospodaření jednotlivých stran v roce 2012, tak vůbec nejhůře dopadla ODS. Za minulý rok totiž podle portálu Politickéfinance.cz, který vychází z výročních zpráv, vykázala ztrátu téměř 43 milionů korun. Příliš dobře si nevedla ani TOP 09, která byla loni ve ztrátě 19 milionů. Naopak nejlépe hospodařili sociální demokraté, ti minulý rok byli v zisku téměř 240 milionů korun! Výraznou měrou se na této částce podílely i dary od společnosti Cíl, kterou vlastní právě ČSSD.

Na přehled nejvyšších sponzorských darů jednotlivých stran se můžete podívat v následujících přehledech:

Sponzoři ODS

sponzoři TOP09

  Sponzoři ČSSD

Sponzoři ANO

Sponzoři Věci veřejné

Sponzoři KDU-ČSL

Sponzoři KSČM

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články