Přibývá cizinců pracujících u nás načerno napříč obory

7. 2. 2019 – 16:54 | Práce | red | Diskuze:

Přibývá cizinců pracujících u nás načerno napříč obory
zdroj: freeimages.com

Podle cizinecké policie už neexistuje odvětví, kde by načerno nepracovali cizinci. Hlídky se naposledy zaměřily na oblast cestovního ruchu a v hotelu v Dolní Moravě na Orlickoústecku našli hned dvanáct nelegálně zaměstnaných lidí. Kontroly se údajně ještě zpřísní, novým trendem je totiž vysoce kvalitní padělání dokladů.

Hoteliéři hotelu v Dolní Moravě, kde cizinci nelegálně pracovali, prý vůbec netušili, že je něco špatně. "Jsou to lidi, který jsou dodaný agenturou, která na to má papíry," uvedl manažer hotelu. Cizince teď čeká vyhoštění. "Hrozí jim až pětiletý zákaz vstupu na území EU," informovala mluvčí policie Iveta Skupien.

Český pracovní trh přitahuje nelegální pracovníky bez ohledu na odvětví, protože zaměstnavatelé zkrátka nemají lidi. "Kteroukoli oblast si vybereme, tak tam býváme úspěšní," uvedl Martin Demek z cizinecké policie.

Policie najde každý rok více než tisíc padělaných dokladů u cizinců, kteří u nás pracují nelegálně. Ve východní Evropě se podle policie nyní rozjel byznys, kterým se ani nikdo netají. Padělatelé vyvěšují inzeráty, že seženou práci a k tomu změnu identity.

To všechno stojí v přepočtu několik desítek tisíc korun. A tak pardubická policie v těchto dnech zadržela i muže, který měl padělané hned dvoje doklady. Na každém stálo jiné jméno. A ani podoba neodpovídala. Teď mu hrozí tři roky vězení.

Padělky se prý neustále zlepšují. Falzifikáty bývají tak dokonalé, že je ani zaměstnavatel nemá šanci odhalit.

Zdroje:
MED, cizinecká policie

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články