Přísnější podmínky k hypotéce můžete dostat i při refinancování

15. 10. 2018 – 0:00 | Hypotéky | red | Diskuze:

Přísnější podmínky k hypotéce můžete dostat i při refinancování
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Od začátku října platí zpřísnění při poskytování hypotečních úvěrů, regulace se dotkne i refinancovaných úvěrů. Jedná se však jen o některé refinancované hypotéky. Zprávu, že by se měla regulace vztahovat na všechny refinancované úvěry vyvrátila jak Česká národní banka, tak Česká bankovní asociace.

Podle ČNB je refinancovaný hypoteční úvěr pro nového poskytovatele novým úvěrem. Proto by měl tedy být žadatel o refinancování posuzován stejně, jako žadatel, který ještě hypotéku nemá.

ČNB dále ale uvádí, že pokud v rámci refinancování nedojde k navýšení hypotečního úvěru, nemusí banky posuzovat, zda žadatel splňuje limity úvěrových ukazatelů.

Problém nastane tehdy, když dojde k navýšení hodnoty jistiny refinancovaného hypotečního úvěru. Rizikové jsou pak podle ČNB hypotéky navýšené o více než 10 procent či o více než 200 tisíc korun. V takovém případě by banky měly hypotéku posuzovat jako nový úvěr a žadatel musí splňovat všechny doporučené limity a aktuální podmínky.

Od 1. října platí, že dluh žadatele by neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu (ukazatel DTI) a současně na splátku dluhu by měl vynaložit maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu (ukazatel DSTI).

Banky by ve svém vlastním zájmu a v souladu se zásadami obezřetného řízení rizik měly při refinancování hypotéky vždy vyhodnotit, zda pro ně v mezidobí nedošlo k nepříznivým změnám, které zvyšují rizikovost úvěru. Jedná se např. o podstatné snížení hodnoty zastavované nemovitosti, znatelné zvýšení zadluženosti žadatele nebo výrazné snížení jeho příjmů,“ uvedla v tiskové zprávě Markéta Fišerová, ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB.

Stanovisko centrální banka nezměnila

Banky zpráva měla zaskočit, šlo ale o zbytečnou paniku. “Stále jsme přesvědčeni, že nová regulace se bude týkat pouze těch případů refinancování, kdy klienti navyšují výši původní hypotéky. O údajné změně stanoviska centrální banky, kdy by nová pravidla měla platit na všechny typy refinancování hypoték, jsme se dozvěděli teprve dnes z médií a analyzujeme ho,“ řekl během včerejšího dne Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Nakonec se vše vyjasnilo a nic nového se nekoná. ČNB své stanovisko nezměnila, což potvrzuje i komentář Pavla Štěpánka, výkonného ředitele České bankovní asociace. „Banky neměly o čem nevědět. ČNB svůj názor nezměnila, což potvrdila i svým dnešním prohlášením. Směrodatným je text Doporučení ČNB – Úředního sdělení České národní banky ze dne 12. června – který je velmi přesný a nezměnil se. Banky jsou s ním důkladně seznámeny, a to včetně části týkající se refinancování hypotečních úvěrů.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články