Pronájem auta v zahraničí: 10 rad na co dát pozor

19. 7. 2017 – 12:52 | Auto-moto | red | Diskuze:

Pronájem auta v zahraničí: 10 rad na co dát pozor
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

I když obvykle rádius míst, kam se vydáváme na dovolenou, dovoluje nasednout do vlastního auta a vyrazit, někdy tomu tak není. Pak nám nezbude nic jiného, než si pronajmout vůz v místě dovolené. A to buď přímo na letišti, nebo prostřednictvím delegáta cestovní kanceláře až v místě ubytování. Tyto dvě cesty nic nemění na tom, že si při pronájmu musíme dát pozor.

Jedině obezřetný přístup nás jako zákazníka nás může ochránit před pozdějšími možnými vysokými platbami za pozdní odevzdání, za nedotankování paliva, poškozenou pneumatiku a podobně. Proto specialisté ÚAMK sestavili „desatero“ rad pro ty, kdo si na dovolené půjčují vůz.

1. Volíme takovou společnost, která má buď dobré mezinárodní jméno, a je dobře známa po celém světě, nebo naopak místní lidé, včetně delegátů cestovních kanceláří, s ní mají dobrou zkušenost.

2. Pronájem na den prakticky vždy znamená - na 24 hodin. Pokud potřebujete poněkud flexibilnější přístup, dopředu se informujte, abyste ušetřili náklady za další placený celý den.

3. Optimální je pronájem vozu s klauzulí ohledně doplnění paliva "full-to-full". Tedy dostanete plnou, vrátíte opět plnou nádrž. Už při půjčování je pak na místě zajímat se, jak daleko od půjčovny je čerpací stanice. To platí zvláště v případě malých skútrů, kdy může být i ujetí menší vzdálenosti přece jen v nádrži znát. Případně je na místě si ponechat stvrzenku o čerpání paliva, kde je označeno jeho množství, tak i čas, kdy bylo čerpáno.

4. Chcete-li být chráněni před pozdějšími vyššími výdaji, doporučujeme komplexní pojištění s ochranou proti krádeži nejen samotného dopravního prostředku, ale i věcí z vozu, kdy zloději buď poškodí zámek dveří nebo rozbijí okénko. V každém případě byste měli mít pojištěno čelní sklo a pneumatiky, které nejčastěji dojdou újmy.

5. Zajímejte se, zda půjčovna neomezuje a případně na kolik kilometrů denní nájezd. Neomezený nájezd je dobrým standardem, nikoliv ale samozřejmostí. V opačném případě mohou náklady při vyšším nájezdu kilometrů značně vzrůst.

6. Doplňky, jako jsou zádržné systémy pro děti, je nezbytné si předem zajistit a domluvit. Poskytovatelé navíc mají značně odlišné ceny. Náklady na dětskou sedačku za týden na Mallorce v sezóně vyjdou na 50 až 80 euro. 

7. V neznámých místech, kde jsme na dovolené, se rádi „jistíme“ navigací. Přes jejich poměrně snadnou dostupnost jsou pronajímány zvlášť. Díky ukončení roamingu je vhodnější na to pamatovat a vzít sebou na dovolenou mobil s navigací. Ušetříte tak až 100 euro za týden.

8. Na konci pronájmu je na místě zajímat se o všechny poplatky a konečnou cenu ještě před samotným ukončením smlouvy, aby bylo možné řešit případná nedorozumění.

9. V případě, že požadovaná kategorie auto není k dispozici i přes včasnou rezervaci, pronajímatel obvykle nabízí bez navýšení vůz vyšší kategorie. Je to běžný princip, ale je nutné se o tom ujistit při přejímání vozu, nikoliv až při jeho vrácení a platbě.

10. I když to trvá jen několik minut, jde o jeden z nejdůležitějším okamžiků celé transakce – důkladná prohlídka vozu a zapsání či vyfotografování poškození či vad na voze. Při navrácení vozu pak máte argument, že dané poškození jste nezpůsobili vy.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články