Půjčíte si a dostanete zaplaceno, budoucnost záporných sazeb je tu

13. 9. 2016 – 20:06 | Úvěry | Martin Slapnička | Diskuze:

Půjčíte si a dostanete zaplaceno, budoucnost záporných sazeb je tu
zdroj: freeimages.com

O záparoných sazbách v zahraničí jsme vás již informovali v minulosti. Nyní pvní klient i v České republice získal úvěr, kdy dostává zaplaceno za to, že si peníze vypůjčil. Oním klientem je energetický gigant ČEZ. Cesta k běžným spotřebitelům je sice dlouhá, ale kdo ví.

Skupina ČEZ získala již několikrát firemní úvěr se záporným úrokem. Je zřejmě jedinou českou firmou, která si půjčila s negativním úrokem. Obrátit se ale musela na evropské banky, české banky nabízejí maximálně nulové úrokové dno.

Psali jsme: Budou české banky klientům za hypotéku platit?

„Opakovaně se nám stalo, že jsme přijali krátkodobé úvěry za negativní úrokové sazby,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Záporné sazby se však pohybují pouze v desetinách procenta. Půjčky získala skupina například od nizozemské ING, italské Intesa Sanpaolo či britské Barclays.

Psali jsme:Záporné sazby: Banky začínají klientům platit za to, že u nich mají hypotéku

ČEZ je pravděpodobně jedinou českou firmou, která zatím dosáhla na půjčky se záporným úrokem. Odborníci nevidí negativní úroky nutně jako paradox. „Teoreticky si to umím představit. Komerční banky v eurozóně si mohou půjčit u Evropské centrální banky za záporný úrok. Pokud tyto peníze pošlou dál, mohou se o svůj výnos z takové operace podělit s klienty,“ vysvětluje expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka.

„Naše úvěrové smlouvy standardně obsahují ujednání, podle něhož v případě záporných referenčních sazeb, jako jsou Pribor či Euribor, jsou úvěry úročeny nulovou úrokovou sazbou,“ připomněla například Kristýna Havligerová z České spořitelny. Podle centrální banky půjčují české banky firmám v průměru za 3,02 procenta. Jde o nejnižší úrokovou sazbu od roku 2010, kdy se údaje začaly sledovat.

 

 

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články