Regulace provizí v novém, řada multilevelů zeštíhlí

31. 8. 2015 – 17:41 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Regulace provizí v novém, řada multilevelů zeštíhlí
Regulace provizí se stává evergreenem. Po letní přestávce, kdy si vláda uspořádala prázdniny a rozhodnutí o novele zákona o pojišťovnictví odložila, se vrací jako bumerang. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda rozhodla o regulaci provizí. Nebude omezená její výše, ale budou povinně rozpočítávány na 5 let. Co to může přinést na finančně poradenském trhu?

Regulace provizí se stává evergreenem. Po letní přestávce, kdy si vláda uspořádala prázdniny a rozhodnutí o novele zákona o pojišťovnictví odložila, se vrací jako bumerang. V minulém týdnu se vláda dohodla na nové podobě regulace provizí za životní pojištění. Nebude omezená jejich výše, ale budou povinně rozpočítané na 5 let.

Pokud úprava projde celým legislativním procesem v současné podobě, budou finanční poradci dostávat vysokou provizi, ovšem budou si na ni muset počkat. Zruší-li klient smlouvu z jakéhokoli důvodu dříve, finanční poradce další část provize nedostane. Klient by měl naopak dostat vyšší odkupné. Ve skutečnosti ale bude mít i klient smůlu.

Je-li smlouva životního pojištění i s rezervotvornou složkou správně nastavená, kryje především rizika. U rezervotvorných pojistek je sice část prostředků investována či ukládána do rezerv, ovšem pouze v minimální výši – v takové, která kryje pouze rozdíl mezi aktuální cenou rizika a zvýšenou cenou rizika klienta za několik let, kdy mu na bedra přibydou další roky a pravděpodobnost smrti, úrazu či onemocnění vzroste. Je-li přitom účtováno nikoli „přirozené pojistné“, ale „průměrné pojistné“, na odkupné nezbývá po zaplacení počátečních nákladů a nákladů rizika téměř nic.

Jedním z cílů regulace provizí je, aby klient, který spoří přes investiční životní pojištění a zruší smlouvu krátce po jejím založení, dostal alespoň nějaké peníze zpět. Regulace se snaží trefit především do podvodných finančních zprostředkovatelů, kteří přetáčením smluv životního pojištění po dvou letech plynule přesouvají majetek klienta do své vlastní kapsy. I tyto (nenapadá mě lepší výraz než) podvodníky regulace sice zasáhne. Přichází ale pozdě, jak už to tak u regulací často bývá.

Mnohem efektivnějším a v poslední době klienty hojně užívaným nástrojem proti podvodníkům přetáčejícím smlouvy investičního životního pojištění je domáhání se náhrady škody za uvedení v omyl a prodej produktu, který není v zájmu spotřebitele. Náhrady škody v odůvodněných případech pak vyplácí jak pojišťovny, tak finančně poradenské společnosti, v jejichž řadách se zprostředkovatel využívající nekalé praktiky nachází. Takto jsou postihováni konkrétní jedinci, kteří nejednají v zájmu klienta.

Regulace provizí a jejich rozložení v čase ovšem postihne celý finančně poradenský trh. U kapitálově silných společností to ale nemusí být zásadní, pouze to zhorší jejich cash flow. Může se to podepsat na začínajících finančních poradcích, kteří mohou mít potíže kvůli nedostatečným příjmům. I to je ale pro silné společnosti řešitelné. Není nic snazšího, než kupříkladu poskytnout půjčku zajištěnou očekávaným budoucím příjmem.

Povinné rozložení provizí ovšem může mít nechtěný dopad na pojišťovny. Nyní jsou provize za rezervotvorné životní pojistky nejčastěji mezi 140 a 180 % ročního pojistného, vypláceny zálohově po sjednání pojištění. Budou-li pojišťovny vyplácet provize po dobu pěti let, znamenalo by to 28 až 36 % ročního pojistného každý rok. I dnes jsou ale pojišťovny, které nabízejí provizi 25 % ročního pojistného každý rok po celou dobu trvání smlouvy!

Bude-li provize vyplácena po dobu 5 let, její výše může vzrůst. Nedivil bych se, kdyby se dostala na úroveň kolem 50 % ročního pojistného, tedy za pětiletku trvání smlouvy by na provizích pojišťovny zaplatily 250 % ročního pojistného.

„Rozložení výplaty provizí v čase má za cíl zvýšit zainteresovanost pojišťovacích zprostředkovatelů na dlouhodobém trvání zprostředkovaného pojištění. Rozložení pořizovacích nákladů při výpočtu odkupného má zajistit, že když už dojde k předčasnému ukončení pojištění, dostane klient větší část zaplaceného pojistného zpět v podobě tzv. odkupného,“ uvedl Michal Žurovec, tiskový mluvčí MF ČR.

Ministerstvo financí tak má očividně naivní představy. Špatné finanční poradce a podvodné finanční zprostředkovatele z trhu takováto regulace nedostane. Těm dobrým může zkomplikovat podnikání. Ale co, vždyť nepochybně nejde ani tak o klienty, ale o voliče, kteří uvidí, že „s těmi lumpy“ vláda zatočila. A to se v politickém boji počítá. A že to „těm lumpům“ neuškodí a uškodí to všem ostatním, to už volič neuvidí.

Čerstvý návrh na omezení odměn prodejců pojištění ještě nevychladl a finanční zprostředkovatelé podle portálu iDNES.cz už spekulují, jak se regulaci vyhnout. Jde jim o hodně. Spekuluje se například o tom, že by prodávali slovenské pojištění, na které se omezení provizí nevztahuje. Je to však právně sporné.

V ohrožení se tak podle serveru iDNES.cz ocitají zejména tzv. multilevely, tedy zprostředkovatelské firmy fungující na principu pyramidy. Provizi totiž potřebují dostat na začátku celou, protože ji musí rozložit mezi jednotlivé stupně svých pracovníků, od nejvyšších manažerů až po samotné prodejce. Někde může být takových stupňů třeba deset.

Mezi nejvýznamnější externí zprostředkovatele finančních produktů v Česku přitom patří společnosti OVB, Partners, Fincentrum, Broker Consulting, nebo ZFP akademie.

Zdroj: Investujeme.cz/iDNES.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články