Rodiče českých školáků často nevědí, jak předcházet úrazům dětí

24. 4. 2012 – 17:41 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rodiče českých školáků často nevědí, jak předcházet úrazům dětí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nejohroženější skupinou dětí jsou z pohledu úrazovosti žáci základních škol. Většině úrazů se přitom dá přecházet vhodnou prevencí, jejíž základ by měl ležet především v rodině. Rozsáhlé dotazníkové šetření České pojišťovny mezi rodiči školáků však odhalilo značné mezery ve znalostech základních bezpečnostních pravidel.

Poměrně alarmujícím zjištěním je, že znalosti rodičů dosahovaly v průměru pouze 62 %, a tedy že rodiče v průměru zodpověděli správně jen šest otázek z deseti.

Každoročně je v České republice následkem úrazu ošetřeno více než půl milionu dětí. Dle záznamů ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR) se nejvíce dětských úrazů stane při nejrůznějších sportovních aktivitách (27,2 %). Téměř pětina (19,5 %) všech dětí ošetřených v roce 2010 si přivodila úraz doma a třetím nejčastějším prostředím, kde se děti zraní, jsou školy (16,5 %). „Většině dětských úrazů lze předcházet vhodnou prevencí. Je ale důležité, aby byly dětem informace předávány včas a hlavně srozumitelným způsobem,“ říká doc. MUDr. Veronika Benešová, CSc. z Centra úrazové prevence při FN v Motole.

Důležitým článkem prevence dětských úrazů jsou rodiče. Jak ale vyplynulo z průzkumu České pojišťovny, jejich znalosti jsou často nedostatečné. Rodiče bohužel chybovali i ve zcela základních otázkách dětské bezpečnosti. Ani ne dvě třetiny z nich věděly, jaké jsou zásady používání autosedačky. Rodiče také často podceňují možná nebezpečí, která na jejich děti číhají jak v domácím prostředí, tak při pohybu venku. Čtvrtina respondentů přiznala, že by zbytek ředidla doma uschovala v jakékoli náhradní láhvi – alespoň by ji však naštěstí opatřili štítkem. Pouze 44 % dotázaných si zase bylo vědomo, že elektrický výboj z vedení vysokého napětí, trolejí nebo transformátorů může člověka zasáhnout až do vzdálenosti 2 metrů, a to i bez přímého dotyku.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články