Spořící účty: Vyplatí se lákavé nabídky družstevních záložen?

11. 6. 2014 – 19:35 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spořící účty:  Vyplatí se lákavé nabídky družstevních záložen?
Vklady u družstevních záložen jsou pojištěny stejně jako vklady v bankách u Fondu pojištění vkladu. V případě krachu záložny je vyplacena náhrada vkladu ve výši 100 % až do 100 tis. EUR. Z tohoto pohledu jsou pro střadatele obdobně rizikové jako banky. Fo | zdroj: NašePeníze.cz

Kampeličky jsou pod drobnohledem České národní banky. Některým odejmula licenci a na všechny tlačí, aby se staly bankami… Přesto družstevní záložny v Česku působí a nabízejí mnohdy nadstandardní úrok. Vyplatí se?

Vklady u družstevních záložen jsou pojištěny stejně jako vklady v bankách u Fondu pojištění vkladu. V případě krachu záložny je vyplacena náhrada vkladu ve výši 100 % až do 100 tis. EUR. Z tohoto pohledu jsou pro střadatele obdobně rizikové jako banky. Rozdílem je ručení členů družstva do výše dvojnásobku členského vkladu a „poplatků za zápis“. Ty ale u záložen nabízejících služby pro širokou veřejnost bývají v řádu jednotek až stovek korun.

V současnosti je u České národní banky registrováno 11 družstevních záložen. V seznamech již nefiguruje Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) , které přišlo o licenci loni v září, ale stále v nich je uvedeno družstvo WPB Capital, které přišlo o licenci zatím nepravomocně letos v dubnu.

Zdaleka ne všechny záložny poskytují služby pro širokou veřejnost. Uzavřenými kampeličkami nebo záložnami bez informací o produktech na internetu jsou České spořitelní družstvo, Kredit, PSD a Podnikatelská spořitelní záložna. Specializované služby nabízí záložna Citfin, která nabízí multiměnový účet určený pro platební styk.

Spořit je možné se zbývajícími pěti kampeličkami. Úrokové sazby se u nich pohybují do 3,3 %, ovšem pouze při uložení peněz na 5 let. Nejvyšší úročení nabízí spořitelní družstvo ANO u 5letého termínovaného vkladu, přičemž nelimituje výši uložené částky. Obdobné úročení za jinak shodných podmínek nabízí Akcenta – 3,2 % u spořicího účtu s pětiletou výpovědní lhůtou i 5letého termínovaného vkladu.

Creditas úročí 5leté vklady také 3,2% úrokovou sazbou, ovšem při připsání úroků až na konci dohodnuté lhůty. Při měsíčním připisování se musí klient spokojit s 3% úrokem. Výsledek je ale v zásadě stejný.

U ostatních dvou družstevních záložen nabízejících spořicí účty a termínované vklady se klient dostane na nejvyšší úročení až při milionových vkladech. U záložny Artesa má šanci získat až 2,8 % při pětiletém vkladu nad 2 mil. Kč a u Peněžního domu 3 % při stejné době a vložení alespoň 1 mil. Kč.

Pětileté vklady ovšem nejsou příliš vhodné z pohledu uložení rezervy domácnosti a zhodnocení kolem 3 % ročně dlouhodobě řádově pokrývá inflaci.

Tabulka: Srovnání výše úrokových sazeb družstevních záložen pro vklad 100 tis. Kč na 1 měsíc

 

Družstevní záložna

Produkt

Úroková sazba

Artesa

spořicí účet bez výpovědní lhůty

0,70%

spořicí účet s výpovědní lhůtou

0,40%

termínovaný vklad

0,50%

Peněžní dům

termínovaný vklad

0,35%

spořicí účet s výpovědní lhůtou

0,35%

Creditas

spořicí účet

0,90%

Zdroj: Internetové stránky družstevních záložen

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články