Staráte se o nemocné dítě? Nemusíte dostat peníze za všechny dny!

10. 5. 2017 – 0:00 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Staráte se o nemocné dítě? Nemusíte dostat peníze za všechny dny!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Čas od času musí každý rodič zůstat doma s dítětem, které onemocnělo. V takovém případě má nárok na výplatu tzv. ošetřovného. Dávejte si ale pozor, vyplácí se jen po omezený počet dní.

"Poskytování ošetřovného má svá úskalí, kterého by si měli být rodiče ošetřující nemocné dítě vědomi. Zákon nepřipouští možnost, že by na sebe doba nutného ošetřování bezprostředně navazovala, tj. že by onemocnění následovala hned za sebou. Pokud k tomu dojde, je doba ošetřování považována za jednu souvislou a ošetřovné je vypláceno jen za limitovaný počet dnů," upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Přesvědčila se o tom i matka samoživitelka, jejíž dcera onemocněla angínou. Lékařka jí vystavila rozhodnutí o potřebě ošetřování (OČR) na dobu 14 dnů. Jenže když už se léčba chýlila ke konci, u holčičky propukly plané neštovice. A následovaly další více než dva týdny léčby.

Psali jsme:

- Kolik stojí lidský život? Nemorální, ale nutná otázka

- Ošetřovné: Kdo má nárok na peníze za péči o nemocné?

Lékařka potvrdila, že ošetřování holčičky je nezbytné. Tím se ale matka dostala do prekérní situace - žije totiž sama a nebyl nikdo, kdo by s dítětem zůstal doma. Jenže za dobu, kdy pečovala o holčičku kvůli neštovicím, už jí ČSSZ nezaplatila ani korunu. Z hlediska nemocenského pojištění trvala potřeba ošetřování nepřetržitě, pouze se změnila diagnóza. Po dobu několika týdnů tak zůstala zcela bez příjmů a v rozpočtu samoživitelky to bylo hodně znát.

Podle zákona o nemocenském pojištění má na ošetřovné nárok zaměstnanec, který z důvodu ošetřování jiného člena domácnosti nemůže vykonávat práci. Maximální délka pro přiznání ošetřovného je 9 kalendářních dnů, u osamělých zaměstnanců je to 16 dnů.

"Okresní správa sociálního zabezpečení tak přiznala matce ošetřovné v rozsahu 16 kalendářních dnů od počátku vystavení rozhodnutí lékaře o potřebě ošetřování dítěte. Pokud by lékař původní ošetřování ukončil, matka nastoupila zpět do práce a teprve poté by vznikla nová potřeba ošetřování, ode dne vystavení nového OČR lékařem by zase začala běžet i nová 9denní, resp. 16denní podpůrčí doba," vysvětluje ČSSZ. Matky se nyní se stížností obrátila na ministryni práce. Je na ní, jak se k případu postaví.

Kdo má na ošetřovné nárok a kolik se vyplácí

Nárok na ošetřovné mají zaměstnanci, kterým péče o nemocného člena rodiny brání ve výkonu zaměstnání. Důvodem pro čerpání ošetřovného ale nemusí být jen nemoc. Čerpat ho mohou také rodiče, kteří musí doma zůstat kvůli zavření školy či školky z nepředvídatelného důvodu - například chřipková epidemie či havárie vody. Musí se ale jednat o dítě mladší 10 let.

Ošetřovné naopak nedostanete, pokud onemocní dítě, se kterým je jeden z rodičů na mateřské nebo rodičovské. Výjimkou je, když takový rodič onemocní nebo třeba porodí. Ošetřovné můžete dostat také tehdy, pokud se staráte i o jiného člena domácnosti, než je dítě.

Čerpat ho můžete od prvního dne, kdy zůstáváte s nemocným doma. Výše ošetřovného se vypočítává stejně jako u nemocenské z denního vyměřovacího základu. Z toho pak dostanete 60 procent za kalendářní den.

Zdroje:
MED, OSSZ

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články