Stát rozdá lidem na nové kotle 9 miliard, kdo má šanci a jak na to?

5. 11. 2015 – 0:10 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát rozdá lidem na nové kotle 9 miliard, kdo má šanci a jak na to?
zdroj: freeimages.com

Devět miliard korun přispěje Ministerstvo životního prostředí těm, kteří se rozhodnou vyměnit zastaralé kotle na uhlí či dřevo za nové. Z celkové ceny kotle proplatí stát zájemcům 85 % nákladů, nejvýše 127 tisíc korun.

Brzy tak bude opravdu výhodné vyměnit starý kotel za nový. Ministerstvo životního prostředí totiž těm, kteří se pro výměnu rozhodnou, na nový kotel pořádně přispěje. Kraje začnou žádosti o dotace přijímat už za několik týdnů.

 

Kde a kdy budete moct o kotlíkovou dotaci zažádat?

Formulář pro dotaci dostanete na krajském úřadě poté, co váš kraj vyhlásí výzvy pro občany. Maximální náklady, ze kterých bude hrazena dotace, bude 150 tisíc korun (tj. maximální výše dotace bude 127 500 korun). Dotace budou uznávány i zpětně, kotel však nesmí být pořízen před 15. červencem 2015.

Konkrétní data, kdy budou moci zájemci podat žádost o kotlíkové dotace, vyvěsí v nejbližších týdnech na svých stránkách jednotlivé krajské úřady.

Výše podpory u kotle výhradně na uhlí bude 70 %, za kombinovaný kotel (uhlí + biomasa) a plynový kotel dostanete dotaci 75 % a za kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla 80 %. A dalších 5 % navrch dostanou žadatelé v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Máte i vy nárok na vyšší dotaci? Na kompletní přehled obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší se můžete podívat tady: Kotlikova dotace - Seznam prioritních měst a obcí [pdf]

Pokud máte dům, který nesplňuje energetickou účinnost C, bude vaší povinností realizovat nutná energetická opatření, viz tabulka níže. Nejvhodnější opatření vám ale doporučí energetický specialista.

Kotlíkové dotace v Česku fungují už od roku 2014, ne všechny kraje se ale v minulosti do programu zapojily. Letos a v příštím roce ale mohou lidé žádat o dotace kdekoli. Do roku 2020 ministerstvo počítá s výměnou až 80 tisíc kotlů. Od roku 2022 už nebudou moci lidé v zastaralých kotlích topit vůbec.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články