Statisíce seniorů žije u hranice chudoby, upozornila analytička ČSÚ

7. 8. 2012 – 22:06 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Statisíce seniorů žije u hranice chudoby, upozornila analytička ČSÚ
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podle analytičky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíry Dubské žijí statisíce českých důchodců těsně u hranice chudoby. Dubská to uvedla v úterních Impulsech Václava Moravce s tím, že stačí jen mírně posunout unijní hranici příjmového nedostatku a v chudobě se ocitnou davy českých seniorů.

Podle informací ČSÚ je ohrožení příjmovou chudobou domácností v České republice rok od roku vyšší. Ze statistik vyplývá, že chudobou bylo v České republice v loňském roce ohroženo 1 022 300 obyvatel (9,8 procenta). Za poslední rok přibylo téměř 86 tisíc osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí chudoby. Největší vliv na tom podle ČSÚ mají stále vzrůstající náklady na bydlení v ČR.

<%Anketa209%>

Míra ohrožení chudobou se počítá jako podíl osob žijících v domácnostech s příjmem nižším než 60 procent průměrného příjmu domácností v ČR.

"V mailu mi přistálo něčí hodně emotivní sdělení. Nějaká paní popsala svou návštěvu v lékárně: „Stála přede mnou starší paní v důchodovém věku a když na ni přišla řada, tak předložila recept, paní lékárnice jí vydala léky a požádala o doplacení částky 1980,- Kč. Paní zůstala celá zkoprnělá a nemohla ze sebe vypravit ani slovo. Pak se rozbrečela, podívala se do peněženky a řekla, že tolik nemá. Otočila se a pomalu odcházela k východu."

Vypráví Tomio Okamura v článku:

Solidarita ano - ale s těmi, kdo to potřebují

"Stačí zcela nepatrný posun, kdybyste tu hranici zvednul na 70 procent, což je docela malý rozdíl, tak by se ve skupině ohrožených příjmovou chudobou neocitalo 10,7 procenta žen a 8,9 procenta mužů, ale už 18,5 procenta žen a 14,6 procenta mužů. A co je podle mého názoru největší riziko, tak u občanů nad 65 let, to znamená v podstatě u důchodců, by se zvedl počet ohrožených chudobou ze současných 17,2 procenta až na polovinu všech seniorů," uvedla Dubská.

Celkový podíl osob, které trpí určitým materiálním nedostatkem (nemohou si dovolit maso alespoň každý druhý den, nejsou finančně připravené na nečekané výdaje atd.), loni oproti předcházejícímu roku mírně vzrostl. Podíl jednotlivců žijících v domácnostech, kterým chyběly nejméně tři položky ze sledovaných devíti, vzrostl podle informací ČSÚ na 16,1 procenta. Podíl těch, kterým chyběly loni čtyři a více položek, meziročně stagnoval na 6,1 procenta.

 

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články