Stavební spoření bude levnější než hypotéky

8. 2. 2019 – 0:05 | Hypotéky | red | Diskuze:

Stavební spoření bude levnější než hypotéky
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Loňský rok byl pro stavební spořitelny velmi úspěšný. Stavebnímu spoření hraje do karet regulace poskytování hypotečních úvěrů od České národní banky i růst úrokových sazeb u hypoték.

Například podle předsedy představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáše Kořínka by během roku 2019 měly vzrůst prodeje zhruba o 10 procent a mělo by tak být uzavřeno více než 500 tisíc nových spořicích smluv.

Stále více lidí bude vnímat nutnost mít při pořizování nemovitosti vlastní naspořené peníze a k tomu využijí stavební spoření, což je přímo principem tohoto produktu – „nejdříve spořit a potom čerpat úvěr“. A vzhledem ke ztíženějším podmínkám pro pořízení nemovitost budou lidé s největší pravděpodobností více modernizovat a renovovat stávající nemovitosti a k tomu využívat úvěry od stavebních spořitelen nezajištěné nemovitostí,“ uvedla Hana Vaněčková, tisková mluvčí Modré pyramidy.

V loňském roce tuzemské stavební spořitelny poskytly úvěry za 72,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 22 procent. Lidé uzavírali i nové smlouvy o stavebním spoření. Jejich počet vzrostl o 14 procent na zhruba 486 tisíc.

Rok 2019 bude silný i co do počtu úvěrů. „Na trh bude působit řada externích vlivů, jako jsou nové regulace či mírný růst úrokových sazeb. Právě vliv regulací zřejmě způsobí, že rok 2019 bude o něco nižší než rok 2018. Zatímco loni atakovaly stavební spořitelny hranici 70 miliard úvěrů, letos to bude kolem 65 miliard Kč. To bude pořád velmi nadprůměrný a silný výsledek, letošek by měl být druhým nejlepším rokem za posledních 10 let, stavební spořitelny tak budou pokračovat v návratu na výsluní,“ uvedl Tomáš Kořínek.

Důvodem rostoucího zájmu o stavební spoření je dobrá ekonomická situace domácností. Když se lidem daří a věří ve světlé zítřky, nebojí se investovat vyšší částky nejen do bydlení. Stavebním spořitelnám prospívají vyšší úrokové sazby.  „V období nízkých úrokových sazeb atraktivita spoření spíš klesá, čímž se snižuje naspořená částka. Zároveň ale stavební spořitelny poskytují více úvěrů, takže roste efektivita systému z hlediska schopnosti půjčovat,“ vysvětlil před nedávnem tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Regulace hypoték nejen z loňského roku, ale i z let předešlých, hrály do karet stavebnímu spoření. Mladí, kteří se chystají v budoucnu koupit nemovitost, využívají stavební spoření na dospořování k vlastním zdrojům, které jsou potřeba pro poskytnutí hypotéky. Lidé potřebují financovat z vlastních zdrojů 10- 20 procent z hodnoty zástavy nemovitosti, leckdy i víc.

Stavební spoření bude levnější než hypotéky

Vývoj úrokových sazeb by měl být stabilnější než loni, nemělo by docházet k tak rychlému růstu sazeb jako loni. To bude znamenat, že stavební spořitelny budou i letos levnější než hypotéky, rozdíl by se dokonce měl ještě zvyšovat v jejich prospěch. Počítáme s tím, že průměrná sazba nového úvěru by letos ve stavebních spořitelnách mohla být až o půl procentního bodu nižší než u hypoték,“ doplnil Tomáš Kořínek z ČMSS.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů minulý rok soustavně rostly. V prosinci průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex dosáhla na 2,91 procenta.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články