Stavební spoření pro děti, už zase možná nebude jen pro děti

17. 2. 2016 – 0:22 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření pro děti, už zase možná nebude jen pro děti
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Rodiče, kteří založili svým nezletilým dětem stavební spoření, si mohou pomalu oddychnout. Poslanci schválili návrh zákona, který umožní využít stavební spoření jejich dětí i bez nutnosti žádat o svolení opatrovnický soud. Stavební spořitelny ale nechtějí jásat předčasně.

Původní návrh počítal s úplným zrušením souhlasu opatrovnických soudů, Sněmovnou ale prošel návrh kompromisní. Soudu by se tak měli vyhnout rodiče v případě, že u smlouvy skončila šestiletá vázací lhůta. Pokud budou chtít rodiče smlouvu ukončit předčasně, propadne státu zpět podpora. A v případě, že s ukončením smlouvy nebudou souhlasit všichni zákonní zástupci, bude muset rozhodovat soud.

„Je absurdní, že rodiče roky platí svým dětem stavební spoření a přitom tyto peníze nemohou bez souhlasu soudu použít ani na úpravu dětského pokoje. Rodiče ví lépe než stát, co je pro jejich děti nejlepší a jak naložit se svými penězi. Jednání u soudu bylo pro rodiče zbytečně zatěžující. Jsem rád, že nám dali ostatní poslanci za pravdu a náš návrh podpořili, pomůže to statisícům rodin v České republice,“ komentoval schválení návrhu poslanec ODS Petr Fiala.

 

Stavební spoření v útlumu

V posledních letech zaznamenávají stavební spořitelny pokles zájmu o dětské stavební spoření. Jedním z důvodů je právě nutnost předkládat výpověď dětských smluv o stavebním spoření ke schválení opatrovnickým soudům.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) uzavřela kvůli nutnosti rozhodování opatrovnických soudů jen v loňském roce o 13 tisíc dětských smluv méně. Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) zaznamenala pokles mezi roky 2013 a 2015 o necelé dvě procenta. Zájem o stavební spoření nezletilců Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS) se propadl až o polovinu, tedy řádově o tisíce smluv ročně. Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS) zaznamenala mezi lety 2013 a 2014 přibližně třicetiprocentní pokles. U Wüstenrost stavební spořitelny (WSTS) není pokles počtu dětských smluv součástí běžných výkazů a statistik.   

V posledních dvou letech přitom rozhodovaly opatrovnické soudy jen u ČMSS v 8 000 případech. Za celý trh to podle odhadů může být 20 až 25 tisíc případů. „Soudy sice v drtivé většině případů rozhodly ve prospěch rodičů, nicméně i tak to představuje zbytečnou administrativní i časovou zátěž jak pro soudy, pro stavební spořitelny, tak především pro klienty,“ uvedl Tomáš Kofroň z ČMSS. Minimální počet zamítavých stanovisk soudu potvrzuje i RSTS a SSČS.  

Nových smluv přibyde i tak

Návrh musí ještě stvrdit Senát a podepsat prezident. Zatím tedy ještě není jasné, kdy a zda vůbec ke změně dojde. „Nicméně ze zkušeností víme, že povinnost ukončení dětské smlouvy za rozhodování soudu je skutečně pro velkou část klientů velmi limitující a odrazovala je od uzavření smlouvy. Proto věříme, že dojde k opětovnému nárůstu. Počítáme s tím, že počet dětských smluv by mohl vzrůst minimálně o několik tisíc,“ uvedl Tomáš Korfroň. V případě schválení návrhu, RSTS i SSČS očekávají návrat na původní úroveň počtu smluv nezletilců. 

Tomáš Kofroň je přesvědčen, že v letošním roce můžeme očekávat nárůst počtu nových smluv v každém případě: „Bez ohledu na tento vliv i tak počítáme s tím, že zájem o nové smlouvy letos poroste a lednová čísla to v našem případě potvrzují.“

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz


Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články