Stavební spořitelny se přetahují o klienty, jaké mají zbraně?

27. 10. 2016 – 0:00 | Stavební spoření | Martin Slapnička | Diskuze:

Stavební spořitelny se přetahují o klienty, jaké mají zbraně?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Úvěrům se stále nepřestává dařit a vědí to i stavební spořitelny. Proto vytahují nová esa z rukávů, aby získaly další úvěrové klienty. Potenciál vidí nyní v refinancování úvěrů od jiných stavebních spořitelen.

Rostoucí zájem o úvěry zaznamenaly za prvních devět měsíců letošního roku nejen hypoteční banky, ale i stavební spořitelny. Objem úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami vzrostl meziročně o 3,1 procenta. Výraznější nárůst zaznamenaly ale stavební spořitelny u nových smluv o stavebním spoření, a to dokonce o 12,3 procenta.

Pokles objemu poskytnutých úvěrů od ledna do září vykázala pouze Raiffeisen stavební spořitelna (o 5 procent) a Českomoravské stavební spořitelna (ČMSS), a to meziročně o 12 procent. Důvodem je podle tiskového mluvčího ČMSS Tomáše Kofroně zvýšení podílu menších nezajištěných úvěrů, které slouží především na rekonstrukce a modernizace.

Zuří boj o úvěrové klienty

Vzhledem k současným podmínkám na trhu mají stavební spořitelny spíše zájem získávat nové úvěrové klienty. Proto stavební spořitelny neusínají na vavřínech a hledají nové cesty, jak navýšit objem poskytovaných úvěrů. Příležitost vidí především v refinancování.

Správný směr stavebních spořitelen potvrdil i průzkum ČMSS, ze kterého vyplynulo, že téměř polovina lidí s nezajištěným úvěrem se zajímá o možnosti refinancování, 17 procent klientů již svou půjčku refinancovalo a dalších 27 procent se k tomu chystá. „Refinancování zůstane i v nejbližší době velkým tématem. Banky a stavební spořitelny se budou předhánět v nabídce zvýhodněných úvěrů na refinancování,“ říká předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

Refinancování u stavebních spořitelen nahrávají i úrokové sazby spotřebitelských úvěrů. „Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů se pohybuje kolem 11 procent. Umíme tedy klienty zaujmout nejen výrazně nižší úrokovou sazbou, ale zároveň jim umíme nabídnout vysokou částku bez nutnosti zajištění,“ uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Refinancování hraje prim

Stavební spořitelny umožňují refinancování úvěrů od jiných bank, a to jak těch zajištěných nemovitostí, tak úvěrů nezajištěných. „Obecně je jednodušší refinancovat nezajištěné úvěry, na které se vztahuje Zákon o spotřebitelském úvěru. Sankce za předčasné splacení takových úvěrů jsou obvykle nízké. Naopak při refinancování zajištěných úvěrů by se klienti měli pečlivě podívat do své úvěrové smlouvy či Sazebníku na sankční podmínky, které bývají přísné. Pravidla pro udělení sankcí za předčasné splácení však zmírní nový Zákon o spotřebitelském úvěru, který začne platit od 1. prosince 2016. Nové podmínky se však budou vztahovat na úvěry uzavřené až po tomto datu,“ vysvětluje tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Lenka Molnárová.

RSTS nabízí možnost refinancování zajištěných úvěrů od jiných bank se sazbou od 1,78 % ročně a u nezajištěných úvěrů od jiných bank sazbou od 4,59 % ročně. „Přitom úroky běžných spotřebitelských úvěrů se pohybují i přes 10 %. Refinancováním si tak lidé mohou snížit úrok až o polovinu a ušetřit tisíce korun,“ dodává Lenka Molnárová.

Od konce léta nabízí ČMSS speciální úvěr na refinancování půjček na bydlení od jiných stavebních spořitelen s úrokovou sazbou 1,7 procenta. Klienty také nyní láká na nezajištěné úvěry za 3,6 procenta až do výše 900 tisíc korun. Výši nezajištěného úvěru navýšila ČMSS z 500 tisíc již letos v červenci.

Wüstenrot stavební spořitelna (WSTS) přišla na konci září s Půjčkou ProBydlení se sazbou 3,99 procenta na refinancování úvěru řádně spláceného u jiné stavební spořitelny. Nezajištěná výše úvěru může činit až 750 tisíc korun. „Překlenovací úvěr „Půjčka ProBydlení“ je možné použít na refinancování úvěrů použitých na financování bytových potřeb. Nabízíme zjednodušené podmínky v případech, kdy účelem úvěru je splacení dříve poskytnuté půjčky/zápůjčky od bankovního subjektu nebo stavební spořitelny a v úvěrové smlouvě je uveden účel použití půjčky/zápůjčky. Klient v takovém případě nepředkládá doklady o realizaci původního záměru. Ty již prokázal u dříve poskytnutého úvěru,“ uvedl tiskový mluvčí Wüstenrot Jiří Janeček.

Zajištěné úvěry nabízíme primárně prostřednictvím hypotečních úvěrů v rámci Wüstenrot hypoteční banky. Pro refinancování je ideální „Hypotéka ProRefin“. Úroková sazba začíná již na 1,59 % ročně,“ dodává Jiří Janeček. Klient nemusí dokládat potvrzení o příjmu či nové ocenění nemovitosti a nemusí mít veden  běžný účtu u Wüstenrotu.

Refinancování úvěrů poskytnutých jinými stavebními spořitelnami nebo bankami umožňuje i Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS). Je samozřejmě možné refinancovat i spotřebitelský úvěr, pokud byl použit na financování bytových potřeb a klient je schopen tuto skutečnost doložit potřebnými doklady. Klient může konsolidovat k Buřince více těchto úvěrů a tím si výrazně snížit měsíční zatížení rodinného rozpočtu. Vzhledem ke snížení měsíčních splátek, se klientovi uvolní prostor pro případné navýšení úvěru, který může investovat do zlepšení svého domova,“ říká Pavla Kozáková z tiskového centra České spořitelny.

SSČS nenabízí speciální produkt pro refinancování úvěrů. Například nezajištěný Úvěr od Buřinky je možné získat s úrokovou sazbou od 4,55 procenta s fixací na tři roky až do výše 800 tisíc korun. Hypoúvěr od Buřinky zajištěný nemovitostí od 1,79 procent s fixací na šest let.

Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS) také nenabízí speciální sazby pro refinancování. Úrokové sazby nezajištěných úvěrů až do 700 tisíc korun začínají na 3,49 procenta a úvěrů zajištěných nemovitostí na 1,79 procenta.

Stavební spořitelny ovšem nesází pouze na úrokové sazby a jako další zbraň v oblasti úvěrů využívají rychlost. Většina stavebních spořitelen dokáže klientovi dát rozhodnutí o poskytnutí úvěru do 24 hodin. Pozadu zatím zůstává ČMSS, která plánuje zrychlení úvěrového procesu na příští rok.

-Jana Zámečníková | článek vyšel na serveru Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články