Stočení tachometru v Polsku bude trestné

11. 1. 2018 – 0:17 | Auto-moto | red | Diskuze:

Stočení tachometru v Polsku bude trestné
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Stáčení tachometrů bude v Polsku zřejmě trestné. Změnu zákona navrhuje polské ministerstvo spravedlnosti. Za porušení tohoto ustanovení zakazujícího manipulaci s tachometry, může hrozit vězení od tří měsíců do pěti let.

Důvod? Podle odborných odhadů v Polsku má až 80 % prodávaných starších automobilů přetočený tachometr. Podle polského ministra spravedlnosti není možné dále takovýto stav tolerovat: „Budeme usilovat, aby se stáčení tachometrů stalo samostatným trestným činem.“ Navrhované změny nyní míří do sejmu, polského parlamentu ke schválení.

TIP: Stáčení tachometrů u aut má své rekordmany. O kolik se stáčí?

Dodejme, že v Polsku mají podobnou databázi s údaji STK, jako máme v České republice, a tudíž kromě jiného chtějí ujeté kilometry oficiálně zaznamenávat při těchto kontrolách.

Odborníci ÚAMK, stejně jako mnozí další, včetně Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů ČR již roky navrhují podobné změny, kdy by se stáčení tachometrů automobilů, stejně jako nabízení a prodej zařízení umožňujících takovéto nezákonné změny, staly trestnými činy. Nicméně, výsledek je stále stejný – nic. A tak se Česká republika stává v centru Evropy ostrovem, kde budou dál bujet podvody s ojetými vozy.

TIP: Stop stáčení tachometrů? Autokluby mají řešení

„Těch schůzek, jednání a rozhovorů s pány poslanci už ani nespočítám. Řešení a vzor, jako třeba tento vždy vítáme. Nejlepší příklad známe ovšem z Belgie, kde problém díky veřejně dostupné databázi již téměř neexistuje,“ uvádí Přikryl z APPAA ČR a pokračuje. „Jak je vidět kromě Slovenska a Rakouska nás předběhnou i Poláci. Budeme jednat s novými poslanci opět od začátku a věřit, že se vše nakonec prosadit podaří.“

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články