Stovkám rodičů hrozí pokuta, nezapsali děti do školek

28. 7. 2017 – 11:00 | Naše peníze | red | Diskuze:

Stovkám rodičů hrozí pokuta, nezapsali děti do školek
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Úředníci začali vytvářet seznamy rodičů, kteří letos na jaře nepřivedli své pětileté ratolesti k zápisům do mateřské školky. Ty jsou totiž od letoška povinné. A rodinám tak hrozí až pětitisícová pokuta.

A platit může opravdu hodně rodin - podle MFDNES například v Děčíně děti do školky nezapsalo 30 procent rodičů, v Mostě je to procent dvacet.

Jen ve městech a obcích, které redaktoři deníku oslovili, jsou takových dětí stovky. A jejich rodiče se tak mohou "těšit" na nepříjemný kontakt s úřady.

Radnice přitom přesně vědí, kdo zápis svých dětí do školky vynechal, protože ředitelé mateřinek mají nově k dispozici přesné seznamy dětí, které patří právě k nim.

Přesto se pokuty nemusejí bát všichni, jejichž jméno na seznamu úředníci najdou - ti totiž předpokládají, že část dětí chodí do školky mimo svou spádovou oblast, žije v zahraničí nebo se odstěhovala s rodiči do jiného města.

Ostatní rodiny ovšem mají smůlu. "Nepřihlášení dítěte je přestupek zanedbání povinné školní docházky,“ řekl deníku Petr Vinklář z magistrátu města Hradec Králové.

A rodičům-hříšníkům tak hrozí zmiňovaná pokuta, která může být ve výši až pět tisíc korun. Úředníci ovšem mohou být i shovívaví a vše vyřešit jen domluvou.

Zdroje:
MF DNES

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články