Středoškolákům hrozí exekuce kvůli zdravotnímu pojištění

12. 8. 2013 – 20:26 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Středoškolákům hrozí exekuce kvůli zdravotnímu pojištění
Za středoškolského studenta stejně jako za nezaopatřené dítě je plátcem pojistného za zdravotní pojištění stát. To, že daný pojištěnec má být zařazen do kategorie státních pojištěnců, však musí někdo jeho pojišťovně oznámit. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Hrozí vám exekuce za neplacení zdravotního pojištění v době, kdy jste byli na střední škole? Rozhodně to není omyl a tato situace může nastat, pokud jste se spolehli na to, že oznámení o vašem studiu podala škola. A ta mohla udělat buď chybu, nebo nic nenahlásila. Oznámit zdravotní pojišťovně, že jste student a pojistné za vás hradí stát, musíte vy sami, je to vaše základní povinnost.

Za středoškolského studenta stejně jako za nezaopatřené dítě je plátcem pojistného za zdravotní pojištění stát. To, že daný pojištěnec má být zařazen do kategorie státních pojištěnců, však musí někdo jeho pojišťovně oznámit.

Studenti a jejich rodiče se obvykle spoléhají na to, že za ně oznámení provede hromadně škola, a drtivá většina škol to skutečně dělá. Jenže ne vždy to tak je. Povinnost školy to není, takže tento úkon nemusí provést, nebo hlášení provede chybně, například k jiné pojišťovně a na malér je „zaděláno“.

Student, respektive rodiče by si měli ověřit, zda škola hlášení provedla a je správné. Jestliže se vyskytne problém, nebo škola tento úkon nedělá, musí se ihned jednat a oznámení provést sami.

Za nezaopatřené se považuje dítě do skončení povinné školní docházky a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže se soustavně vzdělává, tím se míní studium na středních a vysokých školách v Česku, ovšem s několika výjimkami, jako je například dálkové, distanční, večerní nebo kombinované studium na střední škole, je-li dítě v době takového studia výdělečně činné nebo má nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Jestliže se o placení pojistného nikdo nestará, měl by dotyčný alespoň ihned reagovat, když mu přijde výzva od pojišťovny. Před každou exekucí dlužník obdrží do vlastních rukou takzvaný exekuční titul, což je platební výměr nebo výkaz nedoplatků, proti kterým může podat odvolání nebo námitky).

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články