Švýcarská skupina nabídne čechům investice, do kterých investují vlády, nebo ČNB

30. 3. 2019 – 10:12 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Švýcarská skupina nabídne čechům investice, do kterých investují vlády, nebo ČNB
zdroj: freeimages.com

Švýcarská skupina Swiss Life, která spravuje majetek čechů od roku 2013 (na trhu je více než 160let) nově nabízí i běžným střadatelům možnost správy financí prostřednictvím Black Rock, což je největší správce aktiv na světě. Ten mimo jiné spravuje aktivba České národní banky (ČNB), mnoha penzijních fondů, či světových vlád. Správa švýcarské Swiss Life nabídne jako jediná výhradně aktivně spravovaná portfolia s měnovým zajištěním.

Velikost investičních firem se měří podle AUM (Asset Under Management), tedy objemu majetku, který svým klientům spravují. Největším českým správcem je Generali Investments CEE, společnost spravující majetek převážně českých klientů ve výši 298 mld. Kč, tedy zhruba 13 mld. USD. Největším evropským správcem je francouzská společnost AMUNDI, spravující majetek v objemu 1,6 bil. USD. Světovou jedničkou v oblasti správy investic je však společnost BlackRock. Tento americký gigant je zodpovědný za zhodnocování svěřených peněz v objemu 6,4 bil. USD.

Největší nemusí vždy nutně znamenat nejlepší. Kvalitu investičního správce BlackRock však v tomto případě dokládají prestižní zákazníci. Na jejich seznamu najdeme významné instituce, vlády nebo ty největší soukromé společnosti po celém světě. V naší zemi se BlackRock stará například o akciové devizové rezervy České národní banky. Nezaměnitelnou roli hrála společnost i během finanční krize, kdy byla pověřena americkou vládou, aby pomohla při správě majetku, jež byla vláda nucena zachraňovat z krachujících bank. Vedle majetku vlád a korporací se však BlackRock stará také například o penze drobných investorů.

Historie společnosti BlackRock se začala psát v New Yorku v roce 1988. Za uplynulých třicet let se společnost založená osmi investičními profesionály rozrostla na nynějších 13 400 zaměstnanců, starajících se o majetek klientů v rovné stovce zemí po celém světě. Světovou jedničkou se stala již v roce 2009 a od té doby tuto pozici jen posiluje.

 Významnou roli hraje BlackRock na trhu ETF fondů, kde vystupuje se svojí značkou iShares. Jedná se o tak významnou značku, že bývá často používána jako synonymum pro ETF fond.

_______________________________________________________

ETF je zkratkou anglického sousloví „Exchange Traded Fund“ neboli veřejně (burzovně) obchodovaný fond. Základní rozdíl představuje právě způsob nákupu fondu. Zatímco do běžného investičního fondu lze investovat pouze přímo prostřednictvím správce tohoto fondu, případně jeho smluvních partnerů, ETF fondy jsou veřejně dostupné na hlavních světových burzách.

Není to však jediná odlišnost, rozdíly najdeme i ve způsobu řízení těchto fondů, resp. jejich investiční strategii. Na rozdíl od běžných investičních fondů používají ETF fondy takzvané pasivní investiční strategie. To znamená, že jednoduše kopírují vybraný tržní index, ať už akciový, nebo dluhopisový, zaměřený na daný sektor nebo region. Na kapitálových trzích je takových indexů nepřeberné množství. Ať už si vybereme německé státní dluhopisy, americké akcie technologických firem, nebo třeba čínské akcie, na každou oblast existuje tržní index a příslušný ETF fond, který jej následuje.

Díky této pasivní strategii dokáží ETF fondy vykazovat výrazně nižší náklady než běžné investiční fondy, které vytvářejí vlastní investiční strategie, platí analytické týmy a týmy portfolio manažerů. Vyšší náklady znamenají méně zisku pro investory, nízké náklady naopak vyšší zisk.

Investováním do ETF však investoři rozhodně nepřicházejí o možnost aktivně řídit investiční strategie. Oním aktivním prvkem je portfolio složené z různých ETF fondů. Příkladem je ETF Constellation, investiční produkt

_______________________________________________________

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články