Tajíte kouření před pojišťovnou? Nemusí platit!

25. 9. 2017 – 0:00 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Tajíte kouření před pojišťovnou? Nemusí platit!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Podíl kuřáků je mezi klienty pojišťoven menší než v populaci obecně. Je to i tím, že kouření při pojištění nemocní tají. V případě chorob prokazatelně spojených s užíváním nikotinu pak může dojít k odmítnutí pojistného plnění.

Podle výsledků průzkumu Státního zdravotnického ústavu trvale kouří téměř 29 procent populace. Nejvíce kouří mládež od 15 do 24 let. Nejčastějšími souvisejícími diagnózami jsou nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění a diagnózy spojené s dýchacím ústrojím. "Díky aktivnímu kouření ročně umírá 18 000 lidí,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová s tím, že dalších 1500 až 3000 lidí umírá díky kouření pasivnímu.

Není divu, že se pojišťovny tento neduh u svých klientů snaží sledovat. "Pokud je zachycen výskyt takových onemocnění u blízkých kuřáka, ten musí počítat s příplatkem podle četnosti, případně s výlukou na příslušné choroby. Přirážka se pohybuje v průměru v nízkých desítkách procent. To záleží na závažnosti nemocí, četnosti nebo věku,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Mezi klienty pojišťoven bývá v porovnání s všeobecnou českou statistikou kuřáků výrazně méně. To může být na jednu stranu způsobené tím, že více dbají na prevenci chorob a péči o své zdraví, ale na druhou stranu může jít o nepravdivé údaje v dotaznících. "Řídíme se informací od klienta, který nám při sjednávání pojistného návrhu uvádí, zda kouří a případně jaké množství cigaret. Pokud však obdržíme lékařskou zprávu, ve které je uveden odlišný údaj, než uvedl klient do návrhu, pracujeme s tímto údajem od lékaře,“ říká Tereza Kůželová z pojišťovny MetLife. "V případě kryté diagnózy se s nárokem na pojistné plnění dokládají vždy posudky a lékařská dokumentace pacienta, takže se na kouření přijde. To může mít za následek krácení plnění a v extrémních případech také odmítnutí plnění pojišťovny, “ dodává Eva Svobodová.

I přes stále vysokou úmrtnost na nemoci spojené s kouřením se soustavně zvyšuje úspěšnost jejich léčby a pojišťovny začínají stejnou měrou strašit civilizační choroby jako obezita či cukrovka. Posouvají se k aktivnímu řízení rizik a prevenci a v oblasti životního pojištění nabízejí produkty, u kterých cena zohledňuje životní styl – kouření či nadváhu. "Dostupnost dat o aktivitě klientů prostřednictvím mobilů a nositelné elektroniky umožňuje posunout tento koncept o další úroveň výš. Možnosti využití moderních technologií pro cílené pokrývání potřeb klienta a zároveň pro mikrořízení rizik přejímaných pojišťovnou proto pozorně sledujeme a vyhodnocujeme,“ dodává Milan Káňa, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články