Tisíce lidí přišlo o nemocenskou! Na co si dát pozor?

6. 3. 2018 – 10:01 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Tisíce lidí přišlo o nemocenskou! Na co si dát pozor?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Více než 3700 lidí porušilo v loňském roce pravidla neschopenky. Připravili se tak o peníze, které jim během nemoci vyplácí stát. Víte, jak se musíte na neschopence chovat?

Celkem 146 857 kontrol dodržování režimu na neschopence uskutečnili v roce 2017 zaměstnanci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ). Nejvíc postihů udělili v Plzeňském kraji.

Jít na neschopenku totiž není jen tak. I marodi musejí dodržovat určitá pravidla, pokud chtějí, aby jim stát vyplatil nemocenskou. Mimo jiné musí sdělit lékaři platnou adresu místa pobytu v době nemoci, označit byt a zvonek jmenovkou a dodržovat vycházky určené lékařem. Ty mohou být nejdéle 6 hodin, a to v době od 7 do 19 hodin.

"Zaměstnanci OSSZ kontrolují dočasně práceneschopné pojištěnce podle vlastního výběru, z podnětu lékaře nebo na žádost zaměstnavatele. V případě porušení stanoveného režimu zahájí OSSZ správní řízení, v němž může být rozhodnuto o krácení nebo odnětí nemocenského. Při porušení režimu zašle OSSZ pojištěnci, ošetřujícímu lékaři a zaměstnavateli záznam o kontrole," vysvětlila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Kontroly sociální správy

Zdroje:
ČSSZ

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články