Úroky stavebních spořitelen netáhnou

24. 2. 2016 – 2:00 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úroky stavebních spořitelen netáhnou
zdroj: freeimages.com

Stavební spoření je taženo státním příspěvkem. K němu ale stavební spořitelny příliš nepřidají. I proto v loňském roce lidé uzavřeli meziročně téměř o čtvrtinu smluv méně. Co stavební spořitelny nabízejí? A jaké zhodnocení můžete získat?

Rok 2015 byl pro stavební spořitelny truchlivý. Lidé o stavební spoření neměli zájem a uzavřeli o 22,5 % méně smluv než v roce předcházejícím. Obdobný pokles uzavřených smluv (-23 %) nastal v roce 2011, kdy byl snížený státní příspěvek. Pak se situace stabilizovala a počty smluv mírně rostly… a až v loňském roce nastal pád.

Na propadu zájmu o stavební spoření se podepsaly nejen klesající úrokové sazby a postup stavebních spořitelen v některých případech (vypovídání starších lépe úročených smluv a naopak neumožnění odchodu úvěrových klientů), ale také publicita kolem opatrovnických soudů a komplikací při využití peněz z dětských smluv o stavebním spoření.

Důvody poklesu smluv shrnul v rozhovoru pro Hypoindex.cz i Jiří Plíšek, generální ředitel a předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny: „První fenomén se týká prvního pololetí roku 2014, kdy celá řada stavebních spořitelen, a dělali jsme to do jisté míry i my, přecházela z výše úročených tarifů na níže úročené tarify. Ve chvíli, kdy vyhlásíte, že k 1. 4. přecházíte na nový níže úročený tarif, dochází k vlně uzavírání smluv se starými tarify. V prvním pololetí roku 2014 také ještě nebyla tolik akcentována složitost u výpovědí smluv pro nezletilé účastníky, která přišla s novelou občanského zákoníku platného od 1. 1. 2014. V prvních měsících panovala kolem celé situace nejistota, vše vykrystalizovalo až v druhé polovině roku 2014.“


Stavební spořitelny snižují úrokové sazby spolu s celým bankovním trhem. Stejně jako klesají úroky na spořicích účtech, klesá úročení vkladů na stavebním spoření. Stavební spořitelny nabízejí srovnatelné úročení (0,5 % až 1,3 % ročně) jako lépe úročené spořicí účty. Jejich nevýhodou ovšem je vázanost vkladu na 6 let, pokud chce klient těžit ze státního příspěvku, který jediný může zajistit alespoň nějaké zhodnocení nad vklady na viděnou. Druhou nevýhodou jsou poplatky, které zájemce o stavební spoření platí.

Tabulka 1: Úrokové sazby stavebních spořitelen

Stavební spořitelna

Tarif

Úroková sazba

ČMSS

Multi

1,3%

Garant

1%

MPSS

Trend

0,5%1

RSTS

Spořicí tarif

1%

Úvěrový tarif

0,5%

SSČS

 

1%

WSTS

ProSpoření

1%2

ProÚvěr

0,5%

PÚ tarif

0,1%

Poznámky:

1 Plus bonus 0,7 procentního bodu při úložkách do 300 tis. Kč.

2 Plus bonus 0,1 % při ročních vkladech v 2. – 6.  roce ve výši 6 – 9 % cílové částky.

Zdroj: Stavební spořitelny

K úsporám na stavebním spoření dostávají jeho účastníci ještě státní příspěvek ve výši 10 % z ročních vkladů, maximálně z částky 20 tis. Kč. Ročně tak ke stavebnímu spoření může přibýt dalších až 2 tis. Kč z daní odváděných do státního rozpočtu.

Naopak proti zvýšení výnosu jdou poplatky placené stavebním spořitelnám. V prvé řadě si většina z nich naúčtuje 1 % z cílové částky za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Tento poplatek putuje zpravidla na úhradu provize pro zprostředkovatele či obchodního zástupce stavební spořitelny.

Úroky z vkladů na stavebním spoření podléhají dani z příjmu. Stavební spořitelna proto 15 % z připsaných úroků opět odepíše a odvede do státního rozpočtu.

Dále si spořitelny účtují roční poplatek za vedení účtu (případně roční výpis) ve výši 310 až 330 Kč.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články