V Česku je ohroženo chudobou už 10 procent domácností

19. 6. 2012 – 10:56 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku je ohroženo chudobou už 10 procent domácností
Největší vliv na tom mají stále vzrůstající náklady na bydlení v ČR., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ohrožení příjmovou chudobou domácností v České republice je stále vyšší. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že chudobou bylo v České republice v loňském roce ohroženo 1 022 300 obyvatel (9,8 %).

Za poslední rok přibylo téměř 86 tisíc osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí chudoby. Největší vliv na tom podle šetření mají stále vzrůstající náklady na bydlení v ČR.

Míra ohrožení chudobou se počítá jako podíl osob žijících v domácnostech s příjmem nižším než 60 procent mediánu disponibilního příjmu domácnosti, ten vymezuje hranice chudoby, která byla v loňském roce stanovena na 113 040 korun.

Loni dopadla na česko krize silněji než o rok dříve, dařilo se penzistům

Celkový podíl osob, které trpí určitým materiálním nedostatkem (nemohou si dovolit maso alespoň každý druhý den, nejsou finančně připraveny na nečekané výdaje atd.) oproti předcházejícím roku mírně vzrostl. Podíl jednotlivců žijících v domácnostech, kterým chyběly nejméně tři položky ze sledovaných devíti, vzrostl na 16,1 procenta. Podíl těch, kterým chyběly loni čtyři a více položek, stagnoval na 6,1 procenta.

„V obou případech významně poklesl podíl materiálně deprivovaných, kteří měli zároveň příjem pod hranicí chudoby, což lze snadno vysvětlit tím, že pod hranici chudoby v tomto roce spadlo více domácností než v roce předcházejícím,“ připomněl Kalmus.

Výdaje domácností na bydlení se meziročně mírně zvýšily, v průměru o 2 316 korun na domácnost za rok. To představuje meziroční růst o necelá čtyři procenta. Stejně tak vzrostl podíl příjmů, které na bydlení domácnosti vynakládají, v průměru na 17,3 procenta.

Více domácností než v minulém roce zároveň uvádělo, že náklady na bydlení jsou pro ně velkou zátěží, celkem 26,9 procenta, což představuje meziroční nárůst o 1,4 procenta.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články