V EU začne platit dvouletá záruka na digitální obsah

12. 4. 2019 – 12:40 | Spotřebitelé | Martin Slapnička | Diskuze:

V EU začne platit dvouletá záruka na digitální obsah
Ilustrační foto | zdroj: freeimages

Evropský parlament schválil dokument, který posiluje práva spotřebitelů při koupi digitálního obsahu či služeb a chytrých spotřebičů. Změna má platit jak v případě platby penězi, tak i při transakci ve formě poskytnutí osobních údajů.

Podle reformy bude v Evropské unii platit záruka na virtuální nebo elektronické produkty, jako jsou software, mobilní aplikace, streamovaný obsah nebo videohry. Stáhnete-li si například film z placené služby či portálu, který k tomu požaduje registraci, a produkt nebude úplný nebo bude postrádat slíbené titulky, můžete žádat o opravu chyb nebo o náhradu.

Novela aktualizuje rovněž pravidla záruky na přístroje, které potřebují ke své činnosti software nebo se připojují na internet, například chytré televizní přijímače, notebooky či chytré telefony. Spotřebitel bude mít právo na aktualizaci softwaru, zajišťujícího jejich fungování a elektronickou bezpečnost. Záruka s nárokem na opravu či výměnu bude trvat dva roky, stejně jako u jiného zboží.

Důležitou novinkou je povinnost prodejce prokázat, že produkt nebyl poškozený již v okamžiku koupě. Největší potíže při uplatnění záruky mívají zákazníci právě při dokazování vad. Nyní tak bude činit obchodník po dobu nejméně jednoho roku od prodeje či dokonce déle, pokud to stanoví zákon příslušné členské země.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články