V exekuci je 6000 dětí

23. 7. 2018 – 10:30 | Naše peníze | red | Diskuze:

V exekuci je 6000 dětí
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Rostoucí exekuce, nedostupné bydlení a výrazná nerovnost mužů a žen. Přesně tyto problémy patří mezi ty nejpalčivější v České republice. Česká Social Watch upozorňuje na rozdělení společnosti.

Nepřehlédnutelným problémem současnosti v Čechách je exekuce. „Oproti předchozímu roku se počet fyzických osob v exekuci zvýšil o 3,4 procenta na 863 tisíc,“ uvedl Radek Hábl, který se zabývá zadlužením. Pokud bychom započítali i rodinné příslušníky, exekuce se dotýkají až dva a půl milionu Čechů. V exekuci je dokonce šest tisíc děti do osmnácti let.

Stejně tak se zhoršuje také dostupnost bydlení. V loňském roce vzrostla průměrná cena bydlení o 13,8 procenta. V porovnání s rokem 2010 se nájem v Česku zvýšil v průměru o 21 procent. Nejvýrazněji v Praze, tam se nájem zvýšil dokonce více než o polovinu. „Nedostatek bytů přispívá k obchodu s chudobou, který veřejná správa není schopna řešit a politici ho ignorují s neustálým poukazováním na potřebu volného trhu,“ upozornila spoluautorka Linda Sokačová.

Dlouhodobě se nedaří snižovat ani nerovnost mezi muži a ženami. Ženy v České republice vydělávají v průměru o 21,8 procent méně než muži. V Evropské unii je ČR tak dokonce na předposledním místě. Za Českem už je pouze Estonsko. „Nižší mzdy a nerovnoměrné zapojení žen a mužů do neplacené práce v domácnosti a péče o děti se následně promítá do nižších penzí žen a většího ohrožení žen seniorek chudobou,“ vysvětlila Markéta Mottlová.

Podle organizace Social Watch je proto nutné převézt exekuce opět pod stát a také prosadit systematickou podporu organizací zabývajících se otázkami genderové spravedlnosti. „Je třeba také přijmout potřebnou legislativu s patřičnými finančními nástroji pro podporovanou výstavbu nájemních bytů ve veřejném a družstevním vlastnictví a na podporu programu housing first,“ uvedli autoři.

Social Watch je mezinárodní síť občanských organizací, které usilují o vymýcení chudoby a jejích příčin, o ukončení všech forem diskriminace a rasismu a také naplňování lidských práv a další.

Zdroje:
Social Watch

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články