V sedmi letech bez jízdenky, v dospělosti v exekuci

22. 6. 2016 – 0:00 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V sedmi letech bez jízdenky, v dospělosti v exekuci
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Scénář je jednoduchý. Dítě jede autobusem, necvakne si jízdenku a přijde revizor. Doma se však malý nezbeda o pokutě nezmíní, nebo zmíní a rodiče ji nezaplatí, každopádně na problémy je zaděláno raz dva.

Po tomto zdánlivě bezvýznamném incidentu je pár let klid. „Následuje mašinerie, na konci které je v době osmnáctin dítěte exekuce a velký dluh. Ten dopravce, respektive exekutor vymáhá na plnoletém,“ vysvětluje Vlastimila Feistingerová, dluhová poradkyně Člověka v tísni. Odpovědnost rodiče za dítě a tedy i jeho dluhy, jde z nepochopitelných důvodů stranou. Dítě přitom ale nemá vlastní majetek a nemůže tedy o zaplacení vůbec rozhodovat. Celá věc podle Člověka v tísni není v souladu s ústavním pořádkem.

Že se nejedná jen o teoretický příklad, dokazuje případ jednadvacetileté slečny. Před 14 lety jela bez jízdenky a dostala pokutu. V době, kdy byla v rámci studijního programu při vysokoškolském studiu v zahraničí, dohnala jí exekuce a byly jí zabaveny veškeré finanční prostředky z bankovního účtu. Celé věci prý vůbec nerozuměla. Na pokutu a incident s revizorem si pamatovala jen velmi matně. Každopádně měla celou věc za uzavřenou. Problém byl také v tom, že v době, kdy jako dítě dostala pokutu, se její rodiče rozváděli. Období pro ni nebylo zrovna jednoduché a i přesto, že se o pokutě jednomu roinnému příslušníkovi zmínila, sankce nebyla zaplacena. „Po rozvodu rodičů následovalo stěhování a případná pošta související s vymáháním dluhu tak chodila na jinou adresu,“ uvádí další z komplikací případu Vlastimila Feistingerová.

Dluh za těch 14 let značně narostl. Aktuálně je na mladé ženě v této souvislosti exekučně vymáháno zhruba patnáct tisíc korun. „Má obstavený účet exekutorem. Vzhledem k tomu, že aktuálně studuje v zahraničí, je bez větších příjmů. Je to pro ni velmi zoufalá situace. Její matka nemá na uhrazení dluhu dost peněz a uvažovala již o půjčce,“ poznamenává Feistingerová a doplňuje, že je dobré se zamyslet i nad dalšími souvislostmi celé záležitosti.

Dlužné tisíce se špatně splácejí jak během studia, tak i z prvních vydělaných peněz. Začínat pracovní kariéru v podstatě s mínusem na kontě není jistě nic příjemného. Nemluvě o komplikacích například při získání půjčky na bydlení. To vše se děje kvůli tomu, že jako sedmiletá nezaplatila jízdenku v hodnotě šest korun.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články