Většina rodičů dětem spoří. Spoří ale efektivně?

25. 6. 2018 – 0:00 | Spoření | red | Diskuze:

Většina rodičů dětem spoří. Spoří ale efektivně?
Ilustrační foto | zdroj: Veronika Stavrula Stelzerová

Tři čtvrtiny rodičů spoří svým dětem. Nejčastěji vybírají produkty zaměřené na děti. Přednost dávají spoření se státním příspěvkem, který však často nevyužívají naplno. Kolik a kam rodiče svým ratolestem odkládají a proč nespoří efektivněji?

Červen se řadí podle statistik k měsícům, kdy se rodí nejvíce dětí. Rodiče a prarodiče proto více než kdy jindy zvažují v tuto dobu, jak zajistit své ratolesti do budoucna. Přesto svým dětem podle průzkumu ČSOB Penzijní společnosti čtvrtina rodičů nespoří vůbec.

Malým do kasičky, větším na účet

Rodiče volí často spoření podle věku dítěte, v průměru jim začínají spořit od tří let. Ratolestem do šesti let ukládají peníze nejčastěji hotově do prasátka. Když dítě povyroste, rodiče hledají jiné způsoby spoření. Ve věku od sedmi do 12 let se zvyšuje podíl rodičů, kteří jim spoří prostřednictvím vybraného finančního produktu. Od 13 let pak peníze odkládají na běžný účet a dokonce investují.

Převažuje pravidelné spoření, které využívá 60 procent rodičů. Nejčastěji dávají rodiče stranou 500 korun měsíčně. Pouze pětina rodičů spoří dětem více než tisíc korun měsíčně. „Z našich dat vyplývá, že rodiče spoří v průměru 470 Kč měsíčně,“ uvedla Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Nejvyužívanější finančním produktem pro děti je stavební spoření, které sjednává 56 procent rodičů. Na spořicí účet odkládá peníze 32 procent rodičů, životní pojištění využívá čtvrtina rodičů a 10 procent běžný účet.

Přestože je podle průzkumu pro 54 procent rodičů zajímavé doplňkové penzijní spoření pro děti kvůli státnímu příspěvku, využívá tento způsob pouze osm procent rodičů, kteří spoří. Nadpoloviční většina rodičů (58 procent) spoří do 300 korun měsíčně.

„Více než polovina rodičů uvádí, že jsou pro ně zajímavé produkty, u kterých mohou využít státní příspěvek, což doplňkové penzijní spoření pro děti rozhodně splňuje. Penzijní spoření ale pro své děti využívá zatím poměrně málo lidí,“ uvedla Marie Zemanová.

Méně než 300 korun na státní příspěvek nestačí

Je to trochu paradox, protože při odkládání méně než 300 korun měsíčně do doplňkového penzijního spoření nevzniká nárok na státní podporu. Od 300 korun stát přispívá 90 korun měsíčně, maximální příspěvek ve výši 230 korun pak získá ten, kdo měsíčně spoří tisíc korun.

Rodiče přiznávají, že chybí osvěta, často o možnosti doplňkového penzijního spoření pro své děti dosud neslyšeli, a to 32 procent rodičů. Téměř polovina rodičů by zase tento typ spoření zvážila, pokud by stát nabídl zajímavé zvýhodnění.

Proč rodiče dětem nespoří?

Pro více než polovinu rodičů je hlavním důvodem nedostatek finančních prostředků. Dokonce polovina rodin by měla problém zaplatit nenadálý výdaj přes 10 tisíc korun, protože nemají dostatečnou rezervu. „Když rodiče sami nemají peníze, nemohou ani spořit svým dětem. Jsou rádi, že pokryjí základní potřeby,“ vysvětluje Kateřina Lišková, vedoucí online služeb Linky bezpečí, která provozuje i Rodičovskou linku.

- Jana Zámečníková | Více na Investujeme.cz
Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,720 23,900
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články