Víte, jak a proč se stát neplátcem DPH?

4. 5. 2019 – 10:55 | Komerční sdělení | Inzerce

Víte, jak a proč se stát neplátcem DPH?
zdroj: tisková zpráva

Jste neplátcem a chtěli byste si to tak zachovat i nadále, ale nevíte, jestli všechno splňujete? Problematika DPH skýtá spoustu otazníků, a nemusí vám být vždy jasné, kdy se placení vztahuje i na vás, a kdy ne.

Je to zákonem dané
Ze zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty jasně vyplývá, kdo se bezpodmínečně stává plátcem DPH. V praxi je to většinou podnikatel, jehož roční obrat činí více jak milion korun anebo člověk, který dobrovolně podá žádost.

Plátcem nejste naopak v mnoha jiných situacích. Pokud jste zaměstnancem, který pracuje ve státních orgánech a veřejné správě. Jestliže máte příjmy ze zaměstnání, z příležitostného prodeje dlouhodobého majetku nebo vykonáváte příležitostné finanční činnosti (brigády, DPP do určité situace).

Když už nechcete být dobrovolným plátcem
Jestliže jste se stali plátcem DPH dobrovolně, ale už jím být nechcete, jde to změnit. I dobrovolná registrace jde, za konkrétních podmínek, zrušit. Pokud v tom ale vidíte více nevýhod, neriskujte, že ušetřené náklady na DPH nebudou nižší než výdaje za administrativu. Pro změnu z plátce na neplátce DPH musíte jen vydržet, až uběhne roční lhůta od zaregistrování, a poté snadno zažádáte o vyjmutí z registru.

Jde využívat výhody obojího
Jak už bylo řečeno, jestliže váš příjem po dvanácti po sobě jdoucích měsících dosáhne částky více než milion korun, jste zákonem povinni se stát plátci. Pokud chce jít jinou cestu, začněte podnikat s další společností. Můžete tak snadno využívat výhody plátců i neplátců.

Tip: Jak vyřešit cestu k druhé společnosti? Možností je si vybrat z firem na prodej. Výhodou je, že nabízené firmy mají splacený základní kapitál a jsou už zapsané v obchodním rejstříku. Dalším krokem je, že si založíte novou společnost. Víte, jak na založení s.r.o.? Stačí vám zajít k notáři s pár potřebnými dokumenty.

Předem si rozmyslete, zda je to pro vás výhodné být plátcem, či nikoliv. Je s tím spojeno spoustu výhod, ale i nevýhod. Nejde předem říci, zda je jedno obecně lepší, či horší. Záleží vždy na vašich konkrétních okolnostech.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články