Vláda A. Babiše čerpá unijní dotace nejhůře ze všech, přicházíme o peníze

1. 9. 2019 – 9:25 | Evropská unie | Martin Slapnička | Diskuze:

Vláda A. Babiše čerpá unijní dotace nejhůře ze všech, přicházíme o peníze
Evropský parlament | zdroj: freeimages.com

Zatím zoufalý výkon předvádí Česká republika při čerpání dotací od Evropské unie. Pro období 2014 až 2020 zatím zvládla vyčerpat jen asi 30 procent. Ve srovnání s ostatními státy je tak Česko až na samém chvostu. Vyplývá to z aktuálních dat Evropské komise a z červencových údajů ministerstva pro místní rozvoj.

Jen 186,2 miliardy korun z celkových 611,5 miliardy, které může v současném programovém období čerpat Česko od Evropské unie, se zatím podařilo využít. To je 30,4 procenta, čísla platí ke konci července. Koncem srpna dosáhl podíl podle Evropské komise asi 32 procent.

"Od začátku letošního roku Česko vyčerpalo 40,6 miliardy korun, proti stejnému období roku 2018 je o 70 procent více," srovnal ekonom Lukáš Kovanda.

Blížící se konec programového období a velká část nevyčerpaných prostředků může podle Kovandy za zběsilou snahu o co největší vyčerpání peněz. Podobně tomu bylo i koncem posledního období. Z toho se nakonec podařilo vyčerpat 96,4 procenta.

"Financovány jsou projekty, které by třeba ani financovány být nemusely nebo neměly, jen proto, aby se prostředky dočerpaly. Je tristní, že Česká republika dosud nedokázala větší objem prostředků uspokojivě a strategičtěji použít na rozsáhlé, dlouhodobé projekty typu vybudování kvalitní dálniční a železniční infrastrukturní sítě," zhodnotil Kovanda.

V čerpání dotací je Česko podprůměrné. Horších je jen šest států - Malta, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Itálie a Chorvatsko. Unijní státy v průměru vyčerpaly 34 procent přidělených dotací.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články