Vláda chystá změny v důchodech i zdražování

21. 8. 2016 – 16:47 | Zákony | red | Diskuze:

Vláda chystá změny v důchodech i zdražování
zdroj: vláda.cz

Zdražování vody, změny v zákoníku práce či odchod do důchodu - to všechno má na programu příštího jednání vláda. Uskuteční se 24. srpna a projednávat se na něm budou věci, které se dotknou nás všech.

Asi šest desítek bodů má na programu srpnové jednání vlády. A nechybí mezi nimi ani důležité a kontroverzní návrhy. Poprvé do legislativního procesu vstupuje například dlouho připravovaná novela zákoníku práce z pera ministryně Michaely Marksové. Ministerstvo životního prostředí zase na jednání míří s návrhem, který by zdražil odběr podzemní vody.

Podívejte se, o čem budou ministři příští týden jednat. Z programu jsme vybrali několik bodů:

Státní rozpočet

Měsíce handrkování a tahanic o miliardy jsou konečně u konce. Ministr financí Andrej Babiš v úterý naposledy jednal se zástupci některých resortů o rozpočtu na příští rok, návrh teď hodlá předložit vládě. Oproti předchozímu roku si ministerstva vyjednala o téměř 11 miliard víc. Pro státní rozpočet to znamená schodek 60 miliard korun. Může za to růst platů učitelů, zdravotníků a státních zaměstnanců, zvýšení peněz za státní pojištěnce a růst důchodů.

Odchod do důchodu

Nejdřív to vypadalo, že se mladší generaci bude důchodový věk zvyšovat donekonečna, teď by ale všechno mohlo být jinak. Vláda bude jednat o zavedení hranice postupného zvyšování věku pro odchod do důchodu. Rozhoduje se mezi 65 a 67 lety.

Zdražování vody

Ministerstvo životního prostředí předloží vládě návrh novely zákona o vodách. Podle něj by se měly zvýšit poplatky za vypouštěné množství odpadních vod do vod povrchových a také zdražit odběr podzemní vody. Má se tak zajistit ochrana množství a kvality vody, zvláště v souvislosti se suchem, které Česko v posledních dvou letech sužuje. Místo dosavadních dvou korun za metr krychlový by se nově platilo korun šest. Více zde: Voda někde zdraží až na trojnásobek

Zákoník práce

Vláda bude jednat také o novinkách v zákoníku práce. A že jich není zrovna málo. Upravovat by měl výpočet dovolené, práci z domova či prevenci před stresem nebo obtěžováním na pracovišti. Požadavek na zavedení pětitýdenní dovolené a proplácení prvních tří dnů nemocenské, které chtěly odbory, se nakonec do návrhu nedostaly. Bližší informace o chystaném zákoníku práce si přečtěte TADY.

Pracovní agentury

Zpřísnit pravidla pro provozování agentur práce je dalším z návrhů ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o takové agentury, které firmám dodávají zaměstnance. Ty by nově při žádosti o licenci musely skládat půlmilionovou kauci a za prohřešky by se jim výrazně zvýšily pokuty.

Agentury jsou v poslední době stále oblíbenější, firmám tak totiž odpadají starosti s papírování - člověka nemusejí sami zaměstnat. Jenže agenturní pracovníci jsou oproti klasickým zaměstnancům v nevýhodě - za stejnou práci mnohdy dostávají zaplaceno méně a nemohou žádat třeba o hypotéku. To by chtěla novela změnit.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články