Voby 2017: Většina stran chce snížit daně a placené nadstandardy u lékaře

9. 10. 2017 – 0:00 | Naše peníze | red | Diskuze:

Voby 2017: Většina stran chce snížit daně a placené nadstandardy u lékaře
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Jedním z nejdůležitějších témat blížících se voleb jsou daně. Některé strany by je chtěly razantně snížit a zrušit chtějí například i superhrubou mzdu. Přinášíme přehled, jaký názor na daně mají zástupci politických stran, které se podle posledních průzkumů mohou dostat do Poslanecké sněmovny.

KDU-ČSL by prý razantní změny s daněmi nedělalo. "Domníváme se, že nejsou nastavené špatně, ale chceme pokračovat ve snižování daní a odvodů pro pracující rodiče, aby jim více zůstalo na kroužky a vzdělávání děti," řekl TV Nova předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Zato jiné strany vidí ve snižování daní jeden ze svých volebních pilířů. Třeba předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že jeho hnutí chce daně snižovat. "Chceme snížit zaměstnancům ten paušál, to je 6 000 korun ročně a zrušit superhrubou mzdu. Chceme také snížit DPH na potraviny," uvedl Babiš.

ODS chce zavést rovnou 15% daň z příjmu z hrubé, nikoliv tedy superhrubé, mzdy, což bude pro zaměstnance znamenat zvýšení čistého příjmu o 7 procent. "Chystáme také zjednodušení DPH, návrat ke dvěma sazbám. Máme připraveny také daně, které chceme zrušit, třeba silniční daň nebo daň z nabití nemovitosti," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Jakékoliv zvýšení daní odmítá SPD. "Je třeba je výhledově snižovat a je třeba odbyrokratizovat Českou republiku," prozradil Tomio Okamura. Navrhuje, aby živnostníci s ročním obratem do půl milionu měli nulovou daň z příjmu.

Pirátská strana by placení daní hlavně zjednodušila. Daně chce sjednotit do jedné platby, s tím, jak se sníží administrativní zátěž, chce daně snížit v prvním roce o 1,6 %. "Ten dopad bude v řádu miliard," prozradil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše není rozumné vyhlašovat daňové moratorium. "Je třeba daně stabilizovat jiným způsobem. Pro nás je rozhodující přerozdělení daňového břemene, především cestou progrese," řekl TV Nova Dolejš.

Daňovou progresi chce zavést také ČSSD. "Pokud jde o daně z příjmu fyzických osob, tak tam chceme, aby 98 % zaměstnanců mělo daně nižší. Většina by si měla polepšit o 800 až 1200 korun. Daně by se měly zvýšit těm dvěma procentům, která vydělávají nejvíce," plánuje volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou největším problémem v Česku vysoké odvody na pracovní místa, tedy drahá práce. "Navrhujeme snížení sociální pojištění o 8 procent, tím pádem by mohly okamžitě stoupnout platy o 8 procent, aniž by znamenalo zátěž pro zaměstnavatele," řekl Kalousek. Strana chce také zrušit superhrubou mzdu a zavést jen dvě sazby DPH.

Za co budeme u lékaře platit

Co by mělo v rámci zdravotní péče zůstat zadarmo a za co by se mělo platit? A jak chtějí zabránit odchodu českých lékařů do zahraničí? Redakce TN.cz srovnala programové priority nejsilnějších stran v oblasti zdravotnictví.

V dalším volebním speciálu přinášíme srovnání plánů nejsilnějších českých politických stran v oblasti zdravotnictví. Právě zdravotnictví je pro mnoho voličů tématem, podle kterého se rozhodují, komu ve volbách dají svůj hlas. Měly by být obnoveny zdravotnické poplatky a co by mělo zůstat zadarmo?

Strany se shodly na tom, že nic jako zdravotnictví zdarma neexistuje. Základní zdravotní péče by ale měla být českým občanům poskytována bezplatně a hrazena ze zdravotního pojištění. Měly by ale být zavedeny nadstandardy, za něž si bude možné připlatit.

Aby zůstala zachována úroveň zdravotní péče, je podle KDU-ČSL potřeba hledat další zdroje prostředků pro zdravotnictví. "Navrhujeme, aby část daňových výnosu z prodeje tabáku, alkoholu a výnosů z hazardu šla právě do zdravotnictví. Dále jsme otevřeni diskuzi o možnosti připojištění občanů či o některých typech nadstandardů, které ale nesmí ohrozit přístup ostatních občanů ke zdravotní péči," napsali TN.cz lidovci.

TOP 09se přímo zavazuje, že prosadí, aby občané měli právo zvolit si nadstandardní péči. Strana by navíc ráda zavedla možnost se pro takový případ připojistit. "Prosadíme možnost zvolit si jiný než plně hrazený materiál s doplatkem rozdílu cen. Nově také zajistíme plně hrazený účinný lék na každou diagnózu u drahé léčby," slibuje strana. Pro výši spoluúčasti chce zavést strop. Ke specialistovi by se podle TOP 09 mohlo chodit i bez předešlého doporučení praktického lékaře.

Piráti si vzali na mušku zdravotní pojišťovny. "Požadujeme reformu zdravotních pojišťoven, které si budou vzájemně konkurovat nabídkou a tlačit na kvalitu služeb. Chceme jasnou definici standardu a nadstandardu - příplatek za nadstandard zároveň přispívá ke kvalitě zdravotnictví," uvedli.

Na zdravotní pojišťovny se zaměřila i KSČM. Podle komunistů je osm zdravotních pojišťoven v České republice moc a jejich náklady na provoz odčerpávají ze systému velké prostředky. Zavedení regulačních poplatků KSČM odmítá. Připouští ale možnost, aby si pacienti připláceli za některé neléčebné postupy, kupříkladu lepší stravu.

Podle Starostů a nezávislých je potřeba jasně stanovit standard zdravotní péče. ODS podporuje "transparentní a efektivní připlácení za definovaný nadstandard při zachování dostupné a kvalitní péče bez přímé platby hrazené plně z veřejného zdravotního pojištění," uvedli občanští demokraté.

Po definici standardů, které by zahrnovaly veškerou dostupnou péči, volá také SPD. Souhlasí s připlácením za nadstandard "zahrnující služby hotelového a speciálního charakteru (extra strava, úroveň ubytování), zvýšenou kvalitu prevence, volbu konkrétního operatéra, nemocnice a lékařského pracoviště," napsala strana.

Odchodům lékařů do ciziny zabrání vyšší platy

Strany se vzácně shodly i na receptu, jak chtějí zabránit odchodu českých lékařů do zahraničí. Primárním nástrojem mají být vyšší platy hlavně u začínajících lékařů. Strany ale navrhují i další opatření.

Podle TOP 09 by měli brát plně kvalifikovaní lékaři alespoň trojnásobek průměrné mzdy a přidáno by měli dostat i nelékařští pracovníci v nemocnicích. Jako další krok navrhuje posílení elektronizace zdravotnictví, což má lékařům ubrat administrativní úkony.

Vedle zvýšení platů chtějí Piráti zrušit povinné přesčasy. "Každý zdravotník by měl mít možnost se svobodně rozhodnout, zdali bude pracovat přesčas za vyšší plat, anebo stráví svůj čas s rodinou či přáteli," napsali Piráti. Absolventi by měli absolvovat praxi v okresních nemocnicích, které mají lékařů nedostatek.

Na nedostatek lékařů na venkově se zaměřují také lidovci. "Každá obec nad 1000 obyvatel si zaslouží svého praktického, dětského a zubního lékaře," je přesvědčena KDU-ČSL. Do menších obcí je chce nalákat prostřednictvím stipendií pro studenty lékařských fakult a mladé lékaře či bonifikací výkonu zdravotní péče v menších obcích.

KSČM vidí vedle lepších platů recept také v lepších pracovních a vzdělávacích podmínkách pro lékaře. O lepším systému postgraduálního vzdělávání lékařů a jasné kariérní perspektivě mluví i ODS, která chce také ukončit údajnou diskriminaci soukromých ambulantních lékařů a praktiků. Předpokladem pro zvýšení platů je podle Starostů "zkrocení financí" ve zdravotnictví, kupříkladu digitalizací zdravotnických agend.

Podle SPD by měl nastupující lékař brát minimálně průměrnou mzdu. Po získání atestací by měl dostat výrazně přidáno. Lékařské fakulty by měly být více podporované a měly by přijímat více studentů. Ty sociálně slabší by měly podporovat formou stipendií. Strana také slibuje program pro podporu uplatnění lékařů v odlehlejších regionech. SPD je přesvědčena, že lékaři, kteří nyní působí v zahraničí, se do ČR vrátí "pokud zde bude bezpečné zázemí pro jejich rodinné plány, bez teroristických hrozeb islámských fanatiků".

Hnutí ANO a ČSSD ve stanoveném termínu odpověď na otázky TN.cz nezaslaly.

Zdroje:
tn.cz, MED, volební programy

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články