Voda někde zdraží až na trojnásobek

16. 8. 2016 – 0:00 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Voda někde zdraží až na trojnásobek
zdroj: freeimages.com

Stát chce zásadně zvýšit poplatky za odběr spodní vody. Během příštích šesti let má cena stoupnout až na trojnásobek. Proti zvyšování cen protestují hlavně malé obce, které jsou na spodní vodě závislé.

 Aktualizováno:

Plánované navýšení poplatků za vodu letos nebude

Připravovaná novela vodního zákona, podle které se měly zvednout poplatky za vodné a stočné, bude prozatím stažena. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) oznámil, že nechce, aby byla novela využita jako zástěrka vodohospodářských společnostní k navyšování cen. Kritizovaná novela by tak neměla ovlivnit cenu vody v roce 2017.

“Nezvedneme poplatky za vodu. Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje, a to i přes to, že po řádném vypořádání novely vodního zákona neměl žádné zásadní připomínky, natož nepřekonatelné výhrady, jak se nyní zdá. Dopředu jsme avizovali, že návrh nepředložíme, pokud na něm nebude koaliční politická shoda," komentoval stažení novely Brabec.

-----------------------------------------------

Původní zpráva:

Ministerstvo životního prostředí přitom argumentuje snahou o šetření vodou a také tím, že se poplatek nezvyšoval 10 let.

Voda bude opět dražší. Zní to už jako klišé, kterému málokdo věnuje pozornost, přesto jde o problém, který se dotýká nás všech. Stát se chystá zvednout poplatek za čerpání spodní vody.

"V novele zákona o vodách ministerstvo životního prostředí navrhuje zvýšit poplatek za odběr podzemních vod postupně během 6 let ze 2 korun na šest korun do roku 2022," připouští mluvčí ministerstva Jana Taušová.

V Česku se to dotkne téměř 4 milionů obyvatel. K ceně vodného a stočného musí každý odběratel připočíst dvě koruny právě za spodní vodu.

Příští rok už to ale budou tři koruny a do šesti let půjde o trojnásobek. Zdražení nejvíce zasáhne obce, které nemají jinou možnost než čerpat podzemní vodu.

Například v obci Prysk nedaleko České Kamenice platí vodné 22 korun za kubík, po zdražení by to ale mohlo být až 30 korun. "Vidím v tom snahu vybrat více peněz do státní pokladny. Ta negativa budou dopadat přímo na nás, nikoli na stát," má jasno starosta Prysku Jan Sviták.

U malých obcí bude roční zdražení v řádu desetikorun. Ve městech, kde se platí klidně i 100 korun za kubík, už půjde o citelné zdražení.

Novela také nařizuje kvalitnější čističky odpadních vod. V obcích, které budou mít čističku zastaralou, si ročně připlatí ještě za stočné. Někde i patnáct korun.

Pokud novelu schválí vláda, měla by začít platit už v příštím roce.

 

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články