Vysokým účtům za teplo se dá snadno předejít

19. 2. 2018 – 9:05 | Energie | red | Diskuze:

Vysokým účtům za teplo se dá snadno předejít
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Zima je v plném proudu, tak není nad to přijít domů, pustit si topení na plné obrátky a pořádně se zahřát. Jenže za čas vás takové zahřátí může paradoxně pěkně zchladit, a to ve chvíli, kdy vám přijde do schránky účet.

Pokud máte vysoké účty za teplo, nemusíte hned zvyšovat placené zálohy. Lepší je nejprve začít šetřit. I když doma učiníte drobná opatření, může se to na účtu za teplo pozitivně projevit. Domácnosti by neměly své zvyky ohledně vytápění podceňovat.

Nenechte se ukolébat mírnou zimou. Na teple lze ušetřit vždy. Právě mírná zima láká k přitápění a následnému odvětrání tepla okny. Správné větrání je přitom klíčem k nízkým nákladům za teplo i ke kvalitě vnitřního prostředí,“ říká Miroslav Šafařík, expert na energetické úspory ze společnosti Porsenna.

V ložnici 18 °C, v obýváku 22 °C

Každá místnost má mít jinou teplotu. Nemusíte mít vedro všude. Například se vyplatí topit hlavně v obýváku, kde člověk tráví nejvíce času relaxací a v ložnici na spaní je dobré kohoutky topení spíš utáhnout. Bude se vám i lépe spát, když v ložnici nebudete mít přetopeno.

Na druhou stranu se ale nevyplatí topení vypínat úplně. Bude pak zapotřebí intenzivnějšího topení, abyste měli v bytě příjemně. Tím pádem se vám vypnuté topení spíš prodraží. Snížením teploty o 1 °C domácnosti ušetří až šest procent energie.

„Například rodině, která dopoledne tráví v práci nebo ve škole, může čtvrtinu nákladů ušetřit jednoduché nastavení na regulátoru, kdy se během nepřítomnosti rodiny automaticky sníží požadovaná teplota o 3 až 4 °C,“ dodává Ivo Kršek, energetický poradce společnosti E.ON. Zvýšení záloh ovšem není jediné řešení, jak předejít vysokému nedoplatku.

Každá místnost má mít jinou teplotu. Nemusíte mít vedro všude. Například se vyplatí topit hlavně v obýváku, kde člověk tráví nejvíce času relaxací a v ložnici na spaní je dobré kohoutky topení spíš utáhnout. Bude se vám i lépe spát, když v ložnici nebudete mít přetopeno.

Na druhou stranu se ale nevyplatí topení vypínat úplně. Bude pak zapotřebí intenzivnějšího topení, abyste měli v bytě příjemně. Tím pádem se vám vypnuté topení spíš prodraží. Snížením teploty o 1 °C domácnosti ušetří až šest procent energie.

Další dobrou radou je zjistit, jestli vám někudy do bytu, či domu netáhne. Okna se dají seřídit za pár korun a pod dveře můžete koupit vyšší práh.

Ušetříte i tehdy, nebudete-li přikrývat radiátory. Prádlo je lepší sušit na sušáku a rozložení nábytku uspořádat tak, aby topení nezakrývala nějaká komoda, či gauč.

Zvyšte zálohy nebo zateplete dům

Pokud šetření nebude mít žádné valné výsledky. Budete muset přistoupit ke zvýšení měsíčních záloh. To by ale také neměl být problém.

„Žádost o zvýšení zálohy lze vyřídit například prostřednictvím zákaznické linky, e-mailem nebo on-line v zákaznickém účtu. Vždy by ale mělo platit, že výše zálohy bude co nejvěrněji odrážet předpokládanou spotřebu energie i aktuální cenu elektřiny nebo plynu,“ konstatuje Ivo Kršek.

Jestliže jsou tepelné ztráty veliké, určitě se vyplatí uvažovat o zateplení domu. „Dobře provedené komplexní zateplení ušetří až 80 procent původních nákladů na teplo. Nezateplené stěny jsou naopak chladné, vytvářejí nepříjemný pocit nepohody a nutí vytápět na podstatně vyšší teplotu, než by odpovídalo potřebě obyvatel,“ upozorňuje Miroslav Šafařík a dodává, že součet teploty vzduchu v místnosti a teploty stěny přiléhající k venkovnímu prostoru by měl být pro pocit tepelné pohody okolo 38 °C.a

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články