Zájem o nové stavební spoření upadá. K čemu je dobré?

8. 3. 2018 – 9:21 | Stavební spoření | red | Diskuze:

Zájem o nové stavební spoření upadá. K čemu je dobré?
zdroj: freeimages.com

Za celý rok 2017 bylo podle údajů ministerstva financí uzavřeno 371 tisíc nových smluv o stavebním spoření. Meziročně tedy počet nových smluv poklesl o osm procent. Klienty lákaly spíše úvěry ze stavebního spoření, kterým se nad míru dařilo. Údaje vyplývají z dat ministerstva financí.

Stavební spořitelny v loňském roce uzavřely smlouvy v celkové hodnotě cílové částky 147 miliard korun. Průměrná cílová částka u smluv, které uzavřely fyzické osoby, dosáhla výše 397 tisíc korun. Ve srovnání s rokem 2016, kdy počet nově uzavřených smluv dosáhl počtu 403 tisíc a průměrná cílová částka u smluv dosáhla výše 384 tisíc korun, bylo v roce 2017 uzavřeno fyzickými osobami o 33 tisíc smluv méně.

Zájem o nové smlouvy ze stavebního spoření permanentně klesá již od roku 2003. Ve stejném znamení byl i loňský rok, kdy bylo uzavřeno celkem 3,2 milionu smluv, což je skoro o 100 tisíc méně, než tomu bylo ke konci roku 2016.

Úvěrům se daří

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 59,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 18 procent a tím pádem jde o nejlepší výsledek za posledních osm let.

Právě zvýšená orientace na úvěry vedla k tomu, že zájem o nové smlouvy loni klesl. Už ve druhém pololetí jsme ale viděli výrazný nárůst zájmu o spoření a ten bude pokračovat i letos. Počítáme proto s tím, že stavební spořitelny letos uzavřou minimálně o 15 procent více nových smluv než loni – především díky tomu, že stavební spoření je mezi bezpečnými produkty i nadále spoření s nejvyšším výnosem a jediným, které poráží inflaci. Toto očekávání potvrzují i prodeje za první dva měsíce roku,“ uvedl Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí ČMSS, která uzavřela zhruba o 50 procent více spořicích smluv než na začátku loňského roku.

Vyšší úrokové sazby stavebnímu spoření prospívají. „V období nízkých úrokových sazeb atraktivita spoření spíš klesá, čímž se snižuje naspořená částka. Zároveň ale stavební spořitelny poskytují více úvěrů, takže roste efektivita systému z hlediska schopnosti půjčovat,“ vysvětluje tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Dofinancování hypoték už nebude možné

Stavební spořitelny mohly ještě donedávna těžit z toho, že banky kvůli doporučení České národní banky přestaly poskytovat stoprocentní hypoteční úvěry. I tak se dala nemovitost pořídit bez úspor, a to právě například dofinancováním úvěrem ze stavebního spoření. Jenže na takové obcházení si ČNB také hodlá posvítit a banky přestaly takové dofinancování tolerovat.

Přísnější postoj zaujaly banky od letošního ledna. „Komerční banka neakceptuje žádné formy dofinancování investice z cizích zdrojů nad rámec doporučených hraničních hodnot LTV,“ sdělil mluvčí banky Pavel Zúbek. A podobně se k dofinancování staví i Moneta Money Bank. „Účelem tohoto doporučení je omezit poskytování hypotečních úvěrů klientům bez úspor,“ uvedl Jakub Švestka z Monety.

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články