Zdaníme bohaté a banky, upozorňuje slovenský vítěz voleb

12. 3. 2012 – 9:07 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdaníme bohaté a banky, upozorňuje slovenský vítěz voleb
Na Slovensku od roku 2004 platí rovná daň ve výši 19 procent. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Předseda strany Směr, vítěze slovenských voleb, se chystá zdanit bohaté i banky. Robert Fico, příští slovenský premiér, to řekl hned v neděli v debatě Slovenské televize Za pět minut dvanáct.

"Prostředkem ozdravení veřejných financí budou také vyšší daně pro obyvatele s vyššími příjmy a zdanění bank... Nechceme ale ozdravovat veřejné finance jen přes daně, to by bylo málo. Naše politika půjde také cestou hospodářského růstu," oznámil v televizi Fico.

Na Slovensku od roku 2004 platí rovná daň ve výši 19 procent.

"Nelíbí se mi, že pravice udělala z rovné daně posvátnou krávu, kterou není možné zařezat," prohlásil šéf Směru.

Fico v pořadu upozornil, že jeho vláda bude hájit euro i sociální stát. "Chceme, aby euro bylo zachráněno, chceme, aby evropská měna byla co nejsilnější, je to ve slovenském zájmu,“ řekl Fico, který byl premiérem už v letech 2006 až 2010.

Tehdy jeho Směr vládl v koalici se Slovenskou národní stranou Jána Sloty a Hnutím za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara.

Slovensko je po Estonsku druhým nejchudším státem eurozóny. V zemi je třináctiprocentní nezaměstnanost.

Směr je suverénním vítězem sobotních voleb. Tato strana dostala 44,4 procenta hlasů, volilo ji 1,1 milionu Slováků. Směru to vyneslo 83 křesel ve stopadesátičlenné Národní radě (slovenském parlamentu).

Tak přesvědčivé volební vítězství dosud žádná strana v historii samostatného Slovenska nezaznamenala.

Pětiprocentní hranici hlasů potřebnou pro vstup do parlamentu překročilo pět dalších stran, které se řadí na pravici. Skončily však s propastným odstupem za Směrem.

Druhé Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) získalo 8,8 procenta hlasů (16 poslanců), třetí seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti dostalo 8,6 procenta (16 křesel). Čtvrtý je Most-Híd se 6,9 procenta (13 poslanců), pátá Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ) se 6,1 procenta (11 poslanců) a šestá Svoboda a Spravedlnost (SaS) s 5,9 procenta (11 poslanců).

Do parlamentu nepostoupili nacionalisté Jána Sloty ze Slovenské národní strany a Hnutí za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara.

-Pavel Jégl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články