Změna dodavatele energií? Energetické aukce či smlouvy mohou být podvod!

23. 5. 2018 – 13:54 | Energie | red | Diskuze:

Změna dodavatele energií? Energetické aukce či smlouvy mohou být podvod!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Šmejdi v posledních měsících přišli s novou taktikou, jak připravit lidi o peníze. Jedná se o energetické aukce či smlouvy, na základě kterých má být zprostředkován vhodnější dodavatel elektřiny či plynu.

Spotřebitelé si stěžují například na smluvní pokuty, které jsou jim účtovány, pokud podepíší s takovým "překupníkem energií" smlouvu, ale následně odmítnou akceptovat vybraného dodavatele energie nebo od takové smlouvy chtějí odstoupit. Česká obchodní inspekce  (ČOI) řeší desítky takových podnětů.

"Drtivá většina těchto nabídek probíhá tak, že Vás osloví zazvoněním u dveří u Vás doma. Takové nabídky raději rovnou odmítejte, anebo si nechte čas rozmyšlení předtím, než cokoli podepíšete, ušetříte si starosti. Nejlepší je vyhledat si sami nejlevnějšího dodavatele energií a toho oslovit přímo," radí ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

"Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu," i tak může začít nečekaná návštěva u vás doma a základ budoucích potíží. Od obchodníka, který vám zazvonil u dveří, dostanete příslib úspory za energie, když s ním sepíšete smlouvu. Nicméně ani nevíte, koho vám tato osoba nabízí a svým podpisem předem stvrzujete, že si přesto takového nového – pro vás neznámého - dodavatele zvolíte.

Navíc v případě, že si změnu dodavatele energií následně rozmyslíte, zprostředkovatel mívá ve smlouvě stanovené poměrně vysoké sankce. Cílem těchto „překupníků“ s energií nebývá snaha šetřit vaše peníze, ale vydělat na vás.

Někdy jsou smlouvy dokonce uzavírány jen proto, aby si šmejdi mohli nárokovat smluvní pokuty. Případně jsou už předem s dodavatelem domluveni a schválně vás přinutí podepsat smlouvu, o které ví, že není výhodná.

Pozor na dárky

Někteří překupníci stále užívají trik s dárkem. Nestanoví ve smlouvách žádné poplatky za své služby a dokonce ani sankce, ale budou se vám snažit ke smlouvě o dodávkách energií vnutit dárek v podobě úsporných LED žárovek.

Spolu s žárovkami, které dostanete obvykle za korunu (kterou často ani nevyžadují zaplatit), podepíšete také kupní smlouvu na tento dárek. Součástí kupní smlouvy je však opět nepřiměřená sankce v případě odstoupení od smlouvy na dodávku energií a za LED žárovky je rázem nutné zaplatit, a to často až 2 000 Kč.

"Doporučujeme požadovanou cenu za LED žárovky nehradit. Nicméně je v případě ukončení smlouvy o dodávkách energií povinností spotřebitele žárovky vrátit. Není-li již dobře možné žárovky nepoužité a nepoškozené vrátit, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli obvyklou cenu žárovek. Obvyklou cenou není cena určená ve smlouvě, ale cena obvyklá v prodejní síti," vysvětluje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Porovnejte si energie sami

Nejlepší cesta, jak skutečně ušetřit, je odmítat tyto podomní nabídky aukcí a dárků zdarma. Doporučujeme využít oficiální online porovnávače cen energií, například na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Pokud je ve Vašem městě či obci vyhláškou zakázán podomní prodej, je možné se v takovém případě obrátit rovnou na linku 156.

Zdroje:
ČOI

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články