Práce

Práce

Češi začali víc využívat e-maily v práci

Počet českých uživatelů elektronické pošty v zaměstnání za poslední dva roky vzrostl o čtyři procentní body na 60 procent, využití e-mailu pro komunikaci s klienty stouplo o tři body na 41 procent. Naopak pro kontakt s přáteli e-mail využívá o 12 procent lidí méně. Vyplývá to z průzkumu STEM/MARK na reprezentativním vzorku 1009 respondentů z konce minulého roku.
Práce

V neděli pravidelně pracuje čtvrtina Čechů, víc než je evropský průměr

Zhruba 1,3 milionu Čechů tráví pravidelně nebo alespoň občas neděli v zaměstnání, to je v rámci Evropské unie nadprůměr. Přestože v den odpočinku pracuje čtvrtina zaměstnanců, je situace o něco lepší než před lety. Do roku 2006 tento podíl přesahoval 30 procent.
Zpravodajství

Sněmovna schválila nová pravidla pro kurzarbeit

Sněmovna dnes schválila nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Předloha předpokládá, že zaměstnavatelé by platili pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku.
Práce

Polovina zaměstnanců v Česku dostala loni přidáno, desetině mzda klesla

Na 51 procent pracovníků dostalo v uplynulém roce přidáno. Snížení mzdy se týkalo desetiny pracovníků, nejčastěji šlo o zaměstnance v obchodu, retailu a marketingu, a pokles mzdy se obvykle pohyboval v rozmezí deseti až 15 procent. Vyplývá to z únorového průzkumu personální agentury Grafton Recruitment mezi 1066 zaměstnanci.
Ekonomika

Cizinci tvoří téměř šestinu zaměstnanců v ČR a jejich podíl se zvyšuje

Cizinci tvoří zhruba 15 procent zaměstnanců v Česku. Za poslední desetiletí se podíl zahraničních pracovníků na českém trhu práce téměř ztrojnásobil.
Práce

Nárok na dovolenou se bude nově počítat jinak. Praktické příklady

Vláda na svém jednání v posledních dnech posvětila změnu výpočtu dovolené. Nový systém už nepracuje s dovolenou na dny, ale na hodiny. Ministerstvo práce a sociálních věcí o novince mluví jako o spravedlivějším výpočtu dovolené. Platit má od ledna 2021. Podívejte se na praktické příklady výpočtu nároku na dovolenou.
Práce

Zákoník práce: Změní se výpočet nároku na dovolenou

Ministerstvo práce a sociálních věcí se v pondělí dohodlo se zástupci odborů a zaměstavatelů, že podpoří návrh novely zákoníku práce v aktuální podobě. Ta obsahuje celou řadu změn pracovního práva. "Bude to první koncepční změna zákoníku práce za osm let," uvedla ministryně práce Jana Maláčová.
Práce

Odejít do předčasného důchodu, nebo pracovat i za cenu nižší mzdy?

Je v případě vysokých příjmů výhodnější s ohledem na měsíční částku starobního důchodu při ztrátě zaměstnání odejít do předčasného důchodu, nebo pracovat i za cenu nižší mzdy? Jak vysoký může být měsíční finanční rozdíl, si ukážeme na praktickém příkladu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma