Počet firem vyplácejích vánoční prémie prudce roste několik let

12. 12. 2018 – 0:48 | Práce | red | Diskuze:

Počet firem vyplácejích vánoční prémie prudce roste několik let
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Vánoční odměny, někde nazvané jako třináctý, či dokonce čtrnáctý plat, letos v průměru přesáhnou 30 tisíc korun a těšit se na ně může výrazně více zaměstnanců než loni. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi podnikateli. 13. a 14. platy patří mezi nejoblíbenější benefity, naopak třeba o vánoční večírky lidé příliš nestojí.

Z vánočních prémií se letos bude radovat 6 z 10 zaměstnanců. Letos plánuje odměny vyplatit 56 % firem, přitom loni to bylo je 47 % společností. Obecně platí, že čím větší firma je, tím spíše bonus vyplatí. Část firem vyplatí zaměstnancům prémie ještě v prosinci, část až v lednu - podle odvětví, ve kterém pracují.

Podle Hospodářské komory budou letos odměny v průměru přes 30 tisíc korun. Nejčastěji se budou pohybovat mezi 15 a 35 tisíci korun. Odměny, které budou dosahovat výše platu, dostanou nejčastěji zaměstnanci ve stavebnictví. Na druhém místě je pak zpracovatelský průmysl.

Vánoční prémie jsou letos oblíbené především v mikrofirmách do 10 zaměstnanců, vyplatit je svým lidem plánuje každá druhá. Loni je vyplácela ani ne třetina a předloni pouhá pětina drobných zaměstnavatelů.

Z dřívějšího průzkumu společnosti Grafton Recruitment vyplývá, že 13. a 14. platy patří k nejoblíbenějším benefitům, a to společně s příspěvkem na bydlení a dny placeného zdravotního volna. Naproti tomu o vánoční večírky prý lidé prakticky nestojí.

Podle šetření zaměstnance dříve běžné benefity nezajímají. Například občerstvení na pracovišti už považují za samozřejmost, stejně tak je nezajímají dárky od zaměstnavatelů či příspěvky na kulturní a sportovní akce.

Více než 80 % lidí by od svého zaměstnavatele rádo dostávalo příspěvek na dopravu a na bydlení. Mezi dělnickými profesemi roste zájem o jazykové kurzy, různé formy firemního vzdělávání nebo tzv. sick days. Oblíbené jsou také firemní školky, pružná pracovní doba, možnost nadpracovat si hodiny či pracovat pouze ve dvojsměnném provozu.

Vánoční prémie

Zdroje:
MED, Hospodářská komora

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články